"Helt sjukt hur en del håller på"

Landslagsstjärnan Bella Gulldén hyllar handbollsspelaren Linnea Claesons sätt att synliggöra sexuella trakasserier och näthat inom idrotten. – Hon verkar vara väldigt stark. Det är helt sjukt hur en del håller på – och hur utbrett det verkar vara, säger Bella Gulldén.

ANNONS
|

Linnea Claeson, som spelar i elitlaget Skuru, ville få fokus på hur vanligt det är med sexuella trakasserier och näthat, inte minst mot elitidrottande kvinnor.

Därför startade hon det uppmärksammade Instagramkontot Assholesonline där hon visar trakasserier och grova kommentarer som hon har fått på nätet, inte sällan efter matcher. I en del fall har Linnea Claeson gått i fränt svaromål eller bemött nättrollens agerande på andra sätt.

Modig och stark

Handbollslandslagets nyckelspelare Bella Gulldén är en av många som följer Linnea Claeson.

– Jag känner inte henne, men jag gillar henne som person och det hon gör. Hon verkar modig och stark och att hon på det här sättet visar vad hon och säkert många andra utsätts för, är viktigt för att flertalet ska inse allvaret och förstå hur utbrett näthatet verkar vara. Inte minst gillar jag hennes svar och kommentarer. Hon är både vass och rolig.

ANNONS

Har du själv erfarenhet av något liknande?

– Jag har fått en och annan kommentar, men jag inser att jag är förskonad när jag ser vad Linnea har tagit emot. Det är inte i närheten, jag menar det är helt sjuk hur en del håller på. Det här måste tas på allvar, hon har mitt fulla stöd, säger Bella Gulldén.

EM-drömmen sprack

Vi möts på ett hotell i Göteborg.

Bella Gulldén, med rötter i Sävedalen och i Sävehof, och numera proffs i rumänska stjärnlaget CSM Bukarest är "hemma" för samling med landslaget. Hon gör sitt tionde år i blågult och laddar inför lördagens träningskamp mot Tyskland i Partille arena.

– Det ska bli häftigt att spela där, en otroligt fin arena, säger Bella Gulldén som har sett några stycken. Sina framgångar med Sävehof (fyra SM-guld) hade hon i Partillebohallen, ett hyfsat utkast bort från den nya anläggningen.

Senaste besöket med landslaget i Göteborg blev inte vad hon hoppades på.

Drömmen om EM-medaljer på hemmaplan sprack.

VM-kval i juni

– Jag tänker inte så mycket på det, men när jag gör det så är det med en känsla av besvikelse. Som lag var vi inte tillräckligt samspelt och på den nivån blir det tydligt. Det är så oerhört små marginaler som avgör om det ska bli medalj eller inte, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Men man drar alltid lärdomar och att vi nu får nästan en vecka tillsammans och dessutom dubbla möten mot Tyskland (match i Hamburg på söndag) är förstås bra, inte minst med tanke på att vi inte har fler matcher tillsammans förrän VM-kvalet drar i gång i juni, säger hon.

Nyligen förlängde Bella Gulldén kontraktet med den statsägda proffsklubben. Ett år med option på ytterligare ett. Efter att ha haft en motig början trivs hon och sambon bra i Rumäniens huvudstad. De bor 15 våningar upp i en fräsch lägenhet med en park i närområdet.

Lever i en bubbla

– Det är klart att jag är medveten om att många i landet har det fattigt och tufft och att vi som professionella handbollsspelare lever i något av en bubbla där man ofta inte ser mycket mer än vägen till och från träningshallen, säger hon.

Efter säsongen lämnar lagkamraten och vännen Linnea Torstenson i klubben.

– Det blir tomt, då har jag ingen att prata svenska med… Det har givetvis varit en fördel att vi varit två från Sverige och att vi har kunnat stötta varandra med olika saker, nu får jag försöka klara mig ändå, säger hon.

Handboll är stort i Rumänien och lagets seger i Champions League för snart ett år sedan blev till en nationell glädjeyra.

ANNONS

Galet med 15 mål

Inte minst hyllades Bella Gulldén som hjältinna efter sina 15 (!) mål.

– Det var inte klokt. Jag tror knappt att jag gjort så många mål i en match – och så gör jag det i finalen i Champions League. Helt galet, säger hon och ler åt minnet.

Målet är förstås att ta hem bucklan för andra året i rad.

–Konkurrensen är sylvass, vi möter FTC Budapest i kvarten i april, vi får börja med att försöka vinna där, säger hon.

Hur långt ser du karriären?

– Jag vill gärna vara ute som proffs ett tag till, men man får förstås ta hänsyn till hur kroppen mår och hur stark motivationen är. Men jag älskar att spela handboll och håller gärna på utomlands ett tag till.

Åter till Sävehof?

Och sedan kommer du hem till Sävehof?

– Vi får väl se om de är intresserade av en avdankad gammal spelare…Vi det laget vill jag nog gärna ha ett jobb, en vettig syssla vid sidan av handbollen. Å andra sidan brukar Sävehof vara bra på att lösa sådant, säger hon med ett skratt.

Utanför hotellet är solen på väg ner, det andas vår och en rejäl vind gör sitt bästa för att blåsa bort det sista av vintern. Bella Gulldén är på väg ut.

ANNONS

– Jag måste handla och köpa hem sådant som inte finns i Rumänien. Förrådet är slut, säger hon, knäpper jackan och ger sig ut på Avenyn.

Fakta: Bella Gulldén

Heter: Isabelle Therese Gulldén.

Fyller: 28 år den 29 juni.

Är i grunden: Ganska bekväm av mig…

Position: Mittnio.

Klubb: CSM Bukarest.

Tidigare: Viborg HK, 2011–2015.

Moderklubb: IK Sävehof, spelade där till 2011.

Debuterade i landslaget: Hösten 2007.

A-landskamper/mål: 170/661.

Är fenomenal på: Att göra mål på straff.

Gjorda mästerskap: OS 2008, EM 2008, VM 2009, EM 2010, VM 2011, OS 2012, EM 2012, EM 2014, VM 2015, OS 2016, EM 2016.

ANNONS