Helle Thomsen vill föra damlandslaget till guld

ANNONS
|

Sverige har haft några tunga år efter EM-silvret 2010, en mörk utveckling som blev nattsvart när landslaget missade VM i fjol. Spelarmissnöjet med förbundskapten Torbjörn Klingvall eskalerade och ledde i vintras till att han avgick.

Rekryteringen av Helle Thomsen – som tillsammans med Thomas Sivertsson kommer att dela förbundskaptenrollen – markerar en tydlig nystart inom svensk handboll. För tränaren själv är det inga konstigheter att ta över ett lag som fick sin förra förbundskapten att lämna jobbet. Det är inte ens något nytt – när Helle Thomsen tog steget från assisterande tränare till huvudtränare i Midtjylland var det efter att den förre tränaren fått sparken, delvis på grund av spelarnas missnöje.

ANNONS

– Jag ser det inte som att spelarna har stor makt. Jag känner flera av dem från Danmark och jag har aldrig hört dem säga något dumt. Det är förnuftiga spelare som bara vill göra allt för att vinna matcherna, säger Helle Thomsen.

När landslagschefen Stefan Lövgren hörde av sig till henne hade dansk media redan skrivit i två månader om intresset från Sverige. Thomsen gjorde Midtjylland till dansk mästare under sin första hela säsong som huvudtränare, 2012/2013, och i år överträffade laget alla förväntningar när de tog sig till Final four i Champions League.

Framgångarna har gjort henne till ett namn i handbollsvärlden, en värld som det långt ifrån var en självklarhet att hon skulle leva vidare i efter att hon själv slutat som spelare.

– När jag fick frågan om att träna Midtjylland var det "wow, spännande!" och samma nu med svenska landslaget – men jag har aldrig haft det som en dröm. Jag har aldrig haft karriärplaner på det sättet.

För åtta år sedan jobbade Helle på en skola för fosterhemsbarn, vilket ledde till att hon själv tog hand om två tjejer. Båda fosterdöttrarna spelar i dag i den danska ligan.

– Jag vet inte om jag kan överföra så mycket från den tiden till min roll som handbollstränare men jag kan överföra mycket som människa. Om ärlighet, respekt, att vi ska hjälpa varandra. Jag lärde mig att värdesätta den värld jag lever i. Och jag blev bättre på att sätta värde på mina föräldrar efter det, säger Helle Thomsen.

ANNONS

Värderingar hon har tagit med sig in i sitt ledarskap, där hon på skandinaviskt vis lägger stor vikt vid laget och att få alla att alltid ge allt. Hon står för en snabb handboll och vill få Sverige att bli bättre på att utnyttja sitt starka försvarsspel till att göra fler kontringsmål.

Onsdagens seger över Slovenien innebär att Sverige redan är klara gruppsegrare i EM-kvalet och tillbaka i mästerskapsluften inför dagens avslutande möte med Schweiz. Tanken från början var att Helle Thomsen skulle gå med vid sidan under den här samlingen men hon har hittat in i laget och lärt känna spelarna snabbare än hon trodde och finns därför med på bänken redan nu.

Men det finns detaljer hon funderat mycket över, när hon som danska tagit klivit in i blågula färger.

– Det är det där… Ska jag sjunga med i den svenska nationalsången eller inte? Jag kan den svenska nationalsången – jag kan den norska också – men jag vill inte skapa problem. Jag vill gärna visa de svenska spelarna, Sverige, att jag har dem här nu, säger hon och för händerna mot hjärtat, innan hon tillägger:

– Men det handlar också om respekt. Vad tänker de i Danmark om jag gör det? Kan jag få ha Sverige i hjärtat också? Vid en viss tidpunkt kommer jag nog att sjunga med.

ANNONS

Helle Thomsen lutar sig fram i fåtöljen i hotell-lobbyn och för åter händerna mot hjärtat.

– Men jag kan säga att när vi mötte Norge nu i min första landskamp, så var det den bästa svenska nationalsången jag har hört.

HELLE THOMSEN:

Ålder: 43.

Bor: Herning och Fredrikshamn.

Familj: Två utflyttade fosterdöttrar, 26 och 27 år.

Yrke: Förbundskapten för svenska handbollslandslaget tillsammans med Thomas Sivertsson, tränare för FC Midtjylland i den danska ligan.

Om Sveriges chanser i EM i december: "Sverige är ett lag som kan slå alla men kanske också ett lag som kan förlora mot alla."

Om vem som är Sveriges bästa handbollspelare: "Linnea Torstenson och Isabelle Gulldén har stor betydelse för laget. Men egentligen känns det fel att lyfta fram någon enskild, alla är viktiga."

Om vem som är världens bästa handbollspelare: "Eduarda Amorim. Hon är bra både offensivt och defensivt."

ANNONS