Handbollsprofilens kamp mot sexuella trakasserier

Linnéa Claeson blev trött på hur utbrett problem det är med kvinnor som blir utsatta för sexuella inviter och penisbilder. Därför startade hon ett Instagram-konto där hon tar skärmdumpar på meddelanden från okända människor - med hennes svar. Nu på torsdag gästar hon SVT:s Opinion live för att prata om problemen. – Vi har en lång väg kvar, samhället är inte jämställt än, säger hon.

ANNONS
|

Det var för två år sedan som handbollsspelaren Linnéa Claeson startade kontot "Assholes online". I dag har hon 57 000 följarepå kontot där hon lägger upp skärmdumpar från personer som skriver allt från sexuella trakasserier, hot, skickar penisbilder och sexuella inviter till henne.

Efter meddelandena svarar hon avsändaren.

– Jag har upplevt det härså länge som sociala medier har funnits. Det är inte bara på dejtingsidor eller i appar som det förekommer sexuella trakasserier, utan på egentligen alla olika typer av forum, säger Linnéa Claeson.

I de meddelanden hon får ta emotfrån mänvia sociala medier kan det stå allt från kommentarer om hur hon ser ut, uppmaning till att ha sex, inbjudan till sex, förfrågan om hon är kåt – eller sugen på en avsugning.

ANNONS

Därefter svarar hon.

– Jag blir så förbannad på det så jag skriver rakt ut vad jag tycker och tänker. Vi måste väga säga ifrån,säger hon.

"Kommer bara spontant"

Tillbaka skickar hon raka svar där hon betonar hur olämpligt meddelandet är – och ibland, beroende på meddelande till meddelande, kontaktar hon personens familj och berättar vad hon har fått ta emot, för att få dem att sluta skriva till henne.

– Svaren kommer bara spontant. Det är inte alltid så genomtänkt. Jag hänger aldrig ut personer för det här handlar inte om enskilda individer. Det här handlar om samhällsstrukturersom vi måste prata mer om.

Men trots hennes svar, som hon oftast skriver med humor, får hon starka reaktioner tillbaka som innehåller flera olika typer av hot mot henne så som våldtäktshot eller våldshot.

– De säger att de ska komma och ställa sig utanför mitt fönster. Men det gör de ju inte. Det är tomma hot och ibland känner jag mig rädd för de kommentarer och hot jag får. Men jag får kraft av det här på samma gång. Jag bemöter med humör och det är personen som har skickat detsom är svag och får bära skulden och ansvaret för det här. Det är jag som bestämmer vilken väg konversationen ska gå, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Även om jag är rädd måste jag vara modig. Vi måste våga bry oss om det här för att de yngre tjejerna ska få slippa det, säger hon.

"Det handlar inte om mig"

Hon berättar att ämnet berör många som använder sig av internet och sociala medier. På torsdag är hon aktuell i SVT:s debattprogram Opinion live där hon ska diskutera problemen.

– Det här handlar inte om mig. Det handlarom samhällsstrukturen, att nästan alla tjejer någon gång får känna på det här, oavsett om det är sexuella kränkningar, en äcklig kommentar eller att känna sig rädd för att åka buss eller gå hem själv på kvällarna. Vi har en lång väg kvar, samhället är inte jämställt än, säger hon.

ANNONS