Fredén hoppas på OS-biljett

ANNONS
|

I dag klockan 11.00 får de svenska spelarna svaret. Inför Hedens publik kommer förbundskapten Per Johansson att avslöja namnen på de 14 spelare som åker med till OS. En som hoppas att få se sitt namn är Annika Wiel Fredén.

Hon har betalat ett högt pris under våren. Enligt vad GP erfar får proffsen behålla lönen när de är i landslagets tjänst. Amatörerna får en liten dagsersättning, i Wiel Fredéns fall en summa som inte är i närheten av den förlorade arbetsinkomsten.

- De franska landslagsspelarna får flera hundra tusen kronor i bonus bara de kvalificerar sig till ett mästerskap, vi är inte i närheten. Men det är ändå värt det, det jag får i stället om jag får åka med till London är mycket mer betydelsefullt. Pengar är inte allt, säger den 33-årige kantspelaren, som spelade OS-turneringen i Peking för fyra år sedan.

ANNONS

Hon kommer dessutom från en av de fattigaste klubbarna, BK Heid, och kan inte försörja sig på sin idrott. Vid sidan måste hon jobba heltid, något som även kostar på krafterna när du elitsatsar.

- Men mitt huvud har varit inställt på OS sedan i mars. Blir jag utbränd så blir jag det i september, inte nu. Dessutom har jag tagit tjänstledigt under den mest intensiva perioden. Jag har en arbetsgivare som stöttar mig på ett fantastiskt sätt. Just nu koncentrerar jag mig uteslutande på handbollen vilket är väldigt skönt.

Trots att spelarna lever med olika förutsättningar är samtliga nöjda med OS-upplägget. Det är det mest påkostade någonsin inför ett mästerskap. Sverige har haft massor av tid tillsammans, landslaget inledde med ett träningsläger i Turkiet i slutet av maj, därefter hade de en vecka i Portugal och i går satte Madonna-konserten punkt på ett två veckor långt läger som började på Bosön och gick via Uddevalla till en av Ullevis VIP-lounger.

Om en vecka drar landslaget till Norge en vecka för de sista förberedelserna. Där möter Sverige högklassigt motstånd i form av Norge, Danmark och Frankrike.

- Vi har haft väldigt roligt under den här perioden och all tid tillsammans har gett hur mycket som helst, säger Wiel Fredén.

ANNONS

Hur säker är du på att få en plats i OS-truppen?

- Inte alls. Ingen är säker, inte ens "Bella" (Gulldén) när man pratar med henne. Det är en grym konkurrens nu, när bara 14 spelare får åka med.

ANNONS