Förlust i måstematchen: "Vi får rannsaka oss"

Tredje raka förlusten - nu är herrarnas handbollslandslag nära att åka ut redan i gruppspelet. Måstematchen mot Slovenien slutade i förlust med 24-29. - Vi får rannsaka oss själva, säger kaptenen Tobias Karlsson.

|

Förutsättningarna var tydliga inför avkastet strax innan klockan 01 natten till fredag. Sverige behövde en seger för att hänga på i jakten på kvartsfinal. Efter en jämn första halvlek klappade försvarsspelet i hop rejält efter paus och slovenerna körde över Stefan Olsson och Ola Lindgrens landslag.

Tre matcher, tre förluster. OS har verkligen inte börjat på bästa sätt för Sverige.

Trots att Slovenien inlett turneringen starkt med två raka segrar hade Sverige hopp, eftersom man redan besegrat slovenerna två gånger i år – dels i EM i januari och dels i OS-kvalet i april.

Bra start

Efter matchen mot Egypten pratade Sverige om att spelet behövde höjas i samtliga lagdelar. Och det började bra. Sverige öppnade matchen i Future Arena bäst och fick en tidig tremålsledning. Men när slovenerna väl kommit igång blev 5–2 snabbt 5–5, och sedan började trasslet för svensk del.

Sverige hade svårt att få till anfallsspelet när Slovenien gick upp högt med tre spelare i försvaret. Passningarna satt inte och Slovenien kunde flera gånger sno bollen och kontra.

Dåliga med en man mer

Slovenien drog på sig många utvisningar i den första halvleken, men Sverige hade svårt att utnyttja det i spel sex mot fem och fick aldrig en större lucka än två mål. Just föra paus kunde Slovenien gå om igen och Sverige låg under med 13–14 efter 30 minuter.

Det svenska anfallsspelet fungerade inte bättre i andra halvlek och Sverige stod för en hel del tekniska fel och missar. Den slovenska ledningen växte stadigt och vid ställningen 16–21 missade till och med Jerry Tollbring, som dittills varit hundraprocentig under OS, en straff.

Slovenien jobbade ihop till en sexmålsledning efter 42 minuters spel och höll sedan det avståndet mer eller mindre hela matchen. Förlustsiffrorna blev till slut 24–29.

Polen kvar

Sverige har kvar att möta Polen och hemmanationen Brasilien och måste vinna båda samtidigt som flera andra resultat måste spela dem i händerna för att det ska bli kvartsfinal.

- Vi får försöka rannsaka oss själva nu, slicka såren och komma tillbakaså fort vi kan. Vi ska göra vårt absolut bästa i de två matcherna som är kvar, säger Tobias Karlsson till Viasat efter sändningen.

Nu krävs seger mot Polen, som spelas natten till söndag. Annars får Sverige packa väskan utan att avancera till slutspel.

- Vi kan slå alla fem lagen i gruppen på bra dagar, så gäller även Polen och Brasilien. Vi kommer göra allt vi kan för att gå för fyra poäng där, säger Tobias Karlsson.

Fakta: Sveriges spelprogram i OS

7 augusti: Sverige–Tyskland, 29–32.

10 augusti: Egypten–Sverige, 25–26.

12 augusti: Slovenien–Sverige, 24–29.

14 augusti: Sverige–Polen, 00.50 (svensk tid).