EM-silver efter finalkollaps: "Besviken"

Med en halvlek kvar av turneringen hade Sverige guldvittring. Då rasade spelet totalt. Handbollslandslagets sensationella EM-resa slutar med silver efter 23–29-förlusten mot Spanien.

|

Halvvägs in i finalen i Zagreb såg Sverige ut att vara på väg mot en ny skräll som skulle fullborda lagets smått otroliga EM.

KRÖNIKA: Vasell: Vi vann ett silver

Sverige ledde med 14–12 och hade fått matchen dit man ville, mycket tack vare storspel från Mikael Appelgren. Efter att ha släppt in de tre första spanska avsluten bestämde sig "Äpplet" för att då och då leka levande vägg när spanjorerna gick till attack. I halvtid hade Appelgren räddat elva skott (48 procent), vilket kan jämföras med fyra räddningar totalt från Spaniens två burväktare.

Då gick anfallsspelet i baklås för Sverige.

Sterbik storspelade

Spanjorerna började sätta rejäl press på de svenska spelarna, som inte hade något motgift och blev av med bollen gång på gång. Och när de kom till skott stod en 38-årig målvaktslegendar i vägen.

Arpad Sterbik hade ersatt Rodrigo Corrales i det spanska målet i slutet av första halvlek, men bara hunnit med en räddning. Efter paus kom det mer, mycket mer. Sterbik höll "Äpplet"-klass när guldet rann Sverige ur händerna.

Efter 20 minuter hade Sverige mäktat med två futtiga mål i andra halvlek och alla gulddrömmar var borta. Då ledde Spanien med 23–16 och kunde defilera mot landets första EM-guld efter fyra finalförluster tidigare i historien.

Det var en märklig scenförändring.

Genom hela EM har ett ojämnt Sverige ganska tidigt i matcherna gett en föraning om vilken dagsform laget har. Direkt när matchen började såg det ut att komma tidiga besked om att det här var den bra versionen.

Det här var ett Sverige som vågade och ville.

Det här var ett blågult lag på jakt efter EM-guld.

Nu blev det ett silver och det är inte så bara för ett lag som knappast räknades som en medaljfavorit inför turneringen.

- Jag är mest stolt över vår moral. Killar som inte spelat så mycket tar för sig, det tycker jag vi ska vara stolta över. Att se vad vi kan åstadkomma tillsammans ger oss en boost, säger Mikael Appelgren till TV3.

Ungt lagbygge

Nej, Kristjan Andréssons landslag har inte spelat den bästa handbollen i varje match. Men laget har ändå behållit modet och en urstark tro på sig själva genom hela EM. I andra halvlek i finalen tog det roliga slut.

Med lite distans till finalförlusten kommer nog det här silvret smaka ganska bra. För man ska inte glömma bort att Kristján Andréssons drygt ett år gamla lagbygge är allt annat än färdigt.

Det här unga landslagets bästa tid borde vara framtiden.

- Just nu sitter förlusten. Men Spanien blir tyvärr det bättre laget i dag, säger Andrésson till TV3.