Dubbla debutanter till vänster i VM

ANNONS
|

Doha har inte mer än 20 regndagar per år. I stället är det idrottsmästerskapen som duggar tätt i den qatariska huvudstaden. I december 2014 avgjordes sim-VM, 2019 väntar friidrotts-VM och längre fram herrarnas fotbolls-VM. Men just nu är det handboll som gäller, och även om kunskaperna kring spelet inte är så djupt rotade bland befolkningen i emiratet så känner de svenska landslagsspelarna av lite mästerskapspuls.

-Det stannar lite folk och tutar och så när vi är ute. Så det verkar som att de har rätt bra koll på att det händer saker i alla fall, säger Markus Olsson.

Att den 24-årige Kristianstadsspelaren skulle vara här är inte något han hade räknat med. De senaste åren har framförallt Kim Ekdahl Du Rietz och Jonas Larholm tagit hand om hans position - vänsternio - i landslaget. Men inför Qatar-VM sade Du Rietz plötsligt nej tack till landslagsspel på grund av sina krånglande knän, och Larholm övertygade efter åtskilliga återbud tidigare under landslagskarriären inte förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren att han var bra nog för att tas med.

ANNONS
Bra höst

I stället föll valet på just Olsson och Guifs Viktor Östlund.

-Jag blev förvånad. Vi har båda spelat ganska bra i klubblaget och jag tänkte att det kanske fanns chans på en 28-mannatrupp, men inte att jag skulle vara bland de 16 som ska spela VM, säger Markus Olsson.

Markus Olsson har de senaste åren varit med och lyft Kristianstad från allsvenskan till ett topplag i elitserien. Inför VM-uppehållet toppade Kristianstad elitserietabellen, åtta poäng före Viktor Östlunds Guif. Östlund kom till Eskilstuna-klubben för två säsonger sedan och har utvecklats stadigt sedan dess. Under höstens 20 matcher har han snittat 4,6 mål per match.

-Både jag och Markus har ju haft en bra höst i klubblagen, det är säkert en av de bidragande anledningarna till att vi är här, säger Viktor Östlund.

Chansning

Staffan Olsson medger att det var lite av en chansning att ta med två så oerfarna spelare på samma position.

-Man vet ju aldrig innan, för det är ju en viss skillnad på elitseriespel och landslagsspel. Men de har verkligen levt upp till de förväntningarna som jag hade på dem, säger Olsson.

En stabil nivå i elitserien, håller det för ett VM?

-Ja, med de kvaliteter de har visat upp. De har tagit ett ansvar i sina klubbar och det är väl det som är viktigt. Det är väl det som är skillnaden mot någon som är med och bara passar. Då kanske man inte tar en plats i landslaget.

ANNONS