Filippa Idéhn och Jenny Alm till höger i upprört domarsnack under sin tid i Sävehof.
Filippa Idéhn och Jenny Alm till höger i upprört domarsnack under sin tid i Sävehof.

Då var de lagkamrater - nu rivaler

I flera år spelade de ihop. Men under söndagens match i Champions League ställs Jenny Alm och Filippa Idéhn mot sina gamla vänner i Sävehof. - Det blir en tuff kamp, säger duon.

ANNONS
|

Inför avresan mot Sverige kallade tränarna på Jenny Alm och Filippa Idéhn och ställde den ganska givna frågan:

Hur ska vi slå Säfvehof?

- Vi gav våra tips och funderingar, men på det stora hela hade våra tränare ungefär samma bild som den vi bidrog med. Dessutom var vi helt överens om att matchen i Partille blir tuff, säger Filippa Idéhn.

Tuff liga

Det båda spelarna bör veta.

Med tre respektive fyra SM-guld lämnade Filippa Idéhn, 26, och Jenny Alm, 27. Sävehof efter säsongen 2015 för att bli proffs i danska Esbjerg.

Båda vittnar om en tuff liga med hög kvalité.

ANNONS

- Bredden är bättre än i Sverige och den individuella skickligheten är stor, det går inte att tro att man kan slappna av i en match, då blir man nerplockad direkt, säger niometersskytten Jenny Alm till GP.

Filippa Idéhn fyller i:

- Framför allt är tempot med boll högre än i den svenska ligan, som målvakt gäller det verkligen att hänga med säger hon och fortsätter:

- Publikt är det också viss skillnad. Senast vi spelade seriematch hade vi 2 400 på läktarna – och då började matchen ändå klockan 20.30, säger hon.

Extra krydda

Redan första året blev det guld med nya klubben och spel i Champions League kom som ett brev på posten.

Att de hamnade i samma grupp som Sävehof blev förstås en extra krydda.

- Det blir väldigt speciellt. Jag hade tre fantastiska år i Sävehof, älskar den klubben och har många vänner där. Men match är match – då är det bara vinst som gäller, säger Filippa Idéhn.

Vad gör Sävehof så bra?

- Laget är bra på att kontra – det måste vi stoppa. Sedan spelar de alltid i högt tempo och har individer som kan avgöra en match. En spelare som Loui Sand måste man se upp med som målvakt, hon är grym på kanten.

ANNONS

Nervöst och kul

Även Jenny Alm är laddad inför söndagens match.

- Det är lite nervöst, det måste jag medge. Samtidigt ska det bli väldigt kul, inte minst för att få spela inför nära och kära. Dessutom ska det bli häftigt att spela i nya arenan, säger hon.

Jenny Alm har inlett säsongen bra och haft mycket speltid i ligan. Precis som Sävehof (som skrällde mot norska Larvik) vann Esbjerg sin inledande CL-match, mot Krim från Slovenien.

- Även vi spelade bra så matchen mot Sävehof blir gruppens toppmöte, säger hon.

Jämnar ut sig

På frågan om vad det betyder för matchen att hon och de gamla lagkamraterna kan varandra, säger hon:

- Det där jämnar nog ut sig under matchen. Jag få väl ta fram några nya grejer som de inte känner till, säger hon.

I Team Esbjerg finns ytterligare en Sävehof-bekant, svenska landslagsspelaren Ulrika Toft Hansen (hette tidigare Ågren i efternamn) som lämnade Partilleklubben 2010.

ANNONS