Alingsås HK slår ett slag för integrationen

Alingsås HK slår ett slag för integrationen och väljer att utnyttja sin position för att hjälpa nyanlända. – Det här är utomordentligt viktigt, säger projektledare, samt klubbens förre ordförande, Lennart Anderberg.

ANNONS
|

Integration är ett ämne som ständigt är på tapeten runtom i de svenska kommunerna och många frågar sig hur man på bästa möjliga sätt löser denna komplexa fråga.

Alingsås är inget undantag och några som vill hjälpa till är stadens stolthet, Alingsås HK är nämligen i full gång med ett integrationsprojekt, som bland annat innebär deltagande på Bokmässan.

På sin hemsida skriver man "handboll är en fest och alla är bjudna" och genom sporten hoppas man att kunna bidra till en ökad integration.

–Tanken är ju att dela ansvaret med övriga civilsamhället i Alingsås för att vi ska kunna hantera integrationen så optimalt som möjligt, för både ungdomar och familjer som kommer till Alingsås, säger projektledare, samt klubbens förre ordförande, Lennart Anderberg.

ANNONS

"Utomordentligt viktigt"

Projektet består av fyra delar där man bland annat låter folk komma och testa på handboll, jobbar med fadderverksamhet och praktikplatser. För detta har man, från den Allmänna Arvsfonden, fått över en miljon kronor.

Att en klubb med ett så stort inflytande som AHK ska hjälpa till är en självklarhet enligt Lennart Anderberg.

– Det här är utomordentligt viktigt, vi är inte politiskt orienterade utan vi gör detta av sakliga skäl. Ungdomarna är i Alingsås och då kan vi genom vårt varumärke hjälpa till såklart. Det här är något klubbens styrelse är stolta över att hjälpa till med.

Ställer ut på Bokmässan

Klubben kommer dessutom delta under Bokmässan under titeln ”Boll & bildning”.

– Det är ju en ofattbart stor mötesplats och det är ju viktigt då att vi får visa att en sportslig verksamhet kan jobba med bildning och integration, säger Lennart Anderberg.

Tanken är att projektet ska mynna ut i en bok där man har samlat in berättelser och dokumentationer.

ANNONS