Framåt. Klubbdirektör Albrechtson tar ut riktningen för Sävehof
Framåt. Klubbdirektör Albrechtson tar ut riktningen för Sävehof

Abbe road - vägen från kyffe till superarena

Från ett kyffe där det sprang möss på golvet till ljusa lokaler i en supermodern arena. Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson har varit med om en 37 år lång resa som når sitt mål på fredagen. Men flytten tvärs över gatan innebär också att Sävehof måste dra in ytterligare 3,5 miljoner om året för att klara omkostnader och investeringar.

ANNONS
|

Det är inte många timmar han har sovit de senaste dygnen, Stefan "Abbe" Albrechtson.

Finliret inför fredagens invigning och lördagens premiärmatcher har hållit på in i det sista där nya problem har krävt nya lösningar.

Ändå är tröttheten som bortblåst. Inför invigningen finns det helt enkelt inte tid att känna efter.

Världens största klubb

Men när Stefan Albrechtson, 57, för en stund stannar till i solen på parkeringen utanför arenan och blickar mot 350-miljoner-kronors-bygget ger han förändringen perspektiv.

- Det är knappt så att jag tror det själv, det känns nästan lite overkligt. Det är en bedrift som vi har gjort och det är väldigt många som ligger bakom den, säger han.

ANNONS

IK Sävehof I Partille, världens största handbollsklubb sett till verksamheten, är en av flera hyresgäster i arenan som drivs av kommunala bolaget Partillebo. Det är här som en av Sveriges mest framgångsrika handbollsklubbar ska spela sina matcher och bedriva sin verksamhet.

Bröt benet i mc-olycka

Allt började som en enkel kvarttersklubb för 66 år sedan…

Den riktigt stora förändringen kom 1979 då Sävehof, under ledning av dåvarande ordföranden och eldsjälen Gunnar Quist började med skolhandboll på bred front. Det var även i den vevan som Stefan Albrechtson kom in i bilden. Han var framgångsrik som spelare men en mc-olycka med ett brutet ben som följd gjorde istället att hans ledaregenskaper kom i fokus.

Som lyckad tränare för herrarnas A-lag men allt mer som administrativ strateg. Han anställdes på halvtid, den andra halvan pluggade han på Handels.

- Då, 1979, hade vi ett litet kyffe i Partille idrottshall som 20 år senare blev Partillebohallen där vi huserat fram till nu, säger han och fortsätter:

Höll på att frysa ihjäl

- Det första kansliet var oerhört spartanskt. På vintrarna var det ibland så kallt att man fick skriva maskin med tunna handskar. Morsan kom med arméns fodrade vindrock för att jag inte skulle frysa ihjäl. På somrarna var det tvärtom, då var det så hett där att man knappt kunde vara där, någon ventilation fanns inte. Regnade in gjorde det förresten också och på golvet fick vi ha musfällor…

ANNONS

Vandringen med bredd och elit har fortsatt och den nya tiden ställer nya krav. Kanslisten har blivit klubbdirektör och slipper förhoppningsvis att frysa.

Som elitklubb är Sävehof ett företag i en tuff värld där det hela tiden gäller att utvecklas. Bokslutet i våras visar att klubben omsätter 27 miljoner kronor årligen – lägger man till jätten Partille cup och övriga bolag är man uppe i en omsättning på närmare 60 miljoner.

Flytten till nya arenan – där kanslidelen faktiskt blir mindre men bättre – ökar också kostnaderna.

Hyran dubbelt så hög

Exempelvis blir hyran dubbelt så hög.

- Investeringar och omkostnader gör att vi årligen måste dra in ytterligare 3,5 miljoner för att få verksamheten att gå runt, säger Stefan Albrechtson.

Eftersom publikkapaciteten i nya hallen har fördubblas hoppas ledningen förstås på att väsentligen öka intäkterna i form av fler sålda säsongskortet. Förhoppningen är också att helhetsgreppet med restaurang och pub ska locka fler personer, fler och större sponsorer – och dra in mer pengar.

Men framför allt handlar det om att marknadsföra sig genom att spela bra handboll.

Förhoppningen enligt Albrechtson är att damlaget, som tycks än starkare i år, ska ta sitt 13:e SM-guld och gå så långt i Champions League som det är möjligt. Var herrlaget (som inledde säsongen genom att förlora mot ärkerivalen RIK) står tycker han är mer oklart. Målet är bästa möjliga placering i grundserien. Tränaren Robert Wedberg har tippat sitt lag som minst fyra.

ANNONS

Topplag i Europa

- Att ha två lag på den här nivån är krävande, organisatoriskt som ekonomiskt eftersom vi arrangerar ett stort antal nationella elitmatcher varje säsong, ofta med tillkomst av internationella matcher. Ska jag vara krass så konkurrerar vi med oss själva. Ambitionen är förstås att vi även i fortsättningen ska ha två lag på hög nivå och förhoppningsvis vara bland de bästa lagen i Europa. säger Stefan Albrechtson.

Fakta: SävehofsMeriter

Nationellt:

* Sävehofs damer har tagit tolv SM-guld. Det senaste i våras.

* För herrarna ar det hittills blivit fem SM-guld.

* På ungdomssidan har Partilleklubben spelat hem 23 SM-guld genom åren.

* Under tre säsonger, 2009 till 2012, vann både damerna och Herrarna SM-guld i dåvarande Elitserien.

* Damlaget har ett svårslaget rekord. Från februari 2012 till april 2015 vann damerna 95 matcher på raken mot svenskt motstånd. Skövde bröt sviten.

Internationellt:

Damerna: Har spelat i Champions League sju gånger. Tre gånger har klubben nått huvudrundan där bara tolv lag är kvar.

Herrarna: Har varit med i Champions League fem gånger. Två gånger har de nått åttondelsfinalen. 2014: vann herrlaget internationella Challenge cup.

Maratontabeller:

Damerna toppar, herrarna ligger sexa.

Spelare: 70 spelare i Sveriges båda A-landslag har antingen Sävehof som moderklubb – eller så har de spelat i klubben senare i karriären. I de nya elitligorna, Handbollsligan för herrar och SHE för damer, har 30 spelare Sävehof som moderklubb.

Källa:Sävehof

Fakta: IK Sävehof

Några milstolpar i klubbens 66-åriga historia:

1950: Bildades i augusti som en kvartersklubb. Spelade gjorde man utomhus.

1979: Skolhandboll på schemat – en storsatsning som får klubben att växa rejält.

1983: Herrarna avancerar till division 1, nuvarande allsvenskan.

1987: Herrarna till Elitserien.

1991: Damerna till Elitserien

1993: Damlaget tar sitt första SM guld.

1995: Sävehofhallen (i dag Quist Idrottshall) började drivas av klubben.

1999: Partille Idrottshall byggs om till Partillebohallen.

2005: Herrarna tog sitt första SM-guld.

2016: Sävehof har nu 100 lag, 200 ledare och 1 200 spelare, Den 16 september invigs arenan. Den 17 september spelar dam- och herrlaget sina första matcher i nybygget.

ANNONS