Han startade Somalias innebandylandslag – i Bergsjön

Fyra år har gått. Nu är den stora dagen snart här. Den 21 september spelar Somalias landslag i innebandy – med killar från Göteborg – sin första landskamp.

ANNONS
|

– Det blir skillnad nu, säger Pontus Berger.

– Hemma i Sverige är det viktigaste att vara med, men när vi ska representera ett land så blir det ju lite andra krav. Det blir mer allvar.

Berger är förbundskapten för det somaliska landslag som den 21 september kliver in i sin första turnering – African cup i Nairobi.

Sporten? Innebandy, såklart.

Inspirerad av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons bandydokumentär "Trevligt folk" drog Berger igång projektet i Bergsjön 2015. På samma sätt som bandyn användes som samlingspunkt för de somaliska invandrarna i Borlänge, ville Berger använda sig av innebandyn som ett integrationsverktyg i Göteborg.

ANNONS

Precis som i dokumentärfilmen om Somalias bandylandslag – som tog sig till VM 2014 – har det hela tiden funnits ett liknande mål för innebandyn.

– När jag kom till Bergsjön hade de en dröm om att starta ett somaliskt innebandylandslag. De var också inspirerade av filmen – vi försökte lära oss så mycket som möjligt från Borlänge, vad som funkade för dem och inte, säger han.

Somalias president gästade Pixbo-match

Sagt och gjort. Somalia SK, som klubben först hette, drog igång sin verksamhet och anmälde sig till seriespelet för säsongen 2015-2016. Det blev en omtumlande säsong, och som mest blev det stryk med 0–66.

– Vi förlorade väldigt stort, väldigt ofta. Efter den säsongen startade vi en ny liga, First League, som var till för just nybörjare, berättar Berger.

Precis som i det lyckade exemplet med "Trevligt Folk" i Borlänge har alltså tanken hela tiden funnits om att få representera Somalia i landslagssammanhang.

– 2016 bildade Somaliska fredsföreningen ett somalisk innebandyförbund. Sedan har vi knutit kontakter, och till exempel var Somalias nuvarande president (Mohamed Adbullahi Mohamed, reds. anm.) på innebandy med oss 2015. Pixbo mot Helsingborg, säger Pontus Berger.

Samtliga spelare anmälda till turneringen i Kenya har sin innebandyfostran i Göteborg, och matcherna kommer att spelas i spelformen 3 mot 3 (alltså inte normalläget med 5 mot 5). Berger nämner en av anledningarna:

ANNONS

– Det är ett sätt för att hålla nere storleken på trupperna. Vi kommer åka ner med fem utespelare och en målvakt, och det har att göra med det ekonomiska.

Betalar ur egen ficka

Somaliska landslaget kommer att sponsras med utrustning. Dessutom har en privatperson gått in med 30 000 kronor, medan Mölndals innebandy klivit in med 25 000.

Det täcker dock inte alla kostnader.

– Jag har tagit ut de spelare som bäst skulle klara det sportsliga. Sedan fick vi ju fråga spelarna om de kan tänka sig att finansiera resan själv, förklarar förbundskaptenen Berger.

Den ödmjuka förhoppningen är att förbundet och innebandyn ska fortsätta växa – inte bara i Sverige och övrig diaspora, utan även i hemlandet.

– I somras var det två killar i laget som åkte ner till Mogadishu och instruerade och visade nere i Somalia. Halva styrelsen i förbundet finns också där nere, vilket är viktigt, säger Berger.

Tanken är inte heller att projektet ska sluta med African Cup. Målet är att delta i VM-kvalet till 2022.

– Vi hoppas få till ett lokalt afrikanskt kval till dess. Det fiffiga i det är ju att då möter vi varandra, säger Berger, som tror att den varianten är en förutsättning för de afrikanska lagen.

ANNONS

– Elfenbenskusten har anmält sig till VM-kvalet som börjar i februari nästa år. Men de kommer inte till Nairobi nu för att de inte hade råd ... Så jag har mina funderingar på om de kommer kunna finansiera och lösa ett VM-kval säger Pontus Berger.

Somalias lag till African Cup

Målvakt

Abdirizak Ali, Göteborg

Backar

Abdinasir Abdirahman, Göteborg

Mohamed Qayre, Göteborg

Forwards

Ahmed Ali (lagkapten), Katrineholm

Abdifatah Amiin, Göteborg

Mustafa Soleman, Göteborg

Förbundskaptener

Pontus Berger

Stefan Karlholm (assisterande)

Deltagande nationer

Somalia, Kenya, Uganda, Nigeria, Togo, Burkina Faso, Moçambique (samt eventuellt Kamerun).

ANNONS