Niklas Edin, curling poserar för ett porträtt under ett förläger inför OS 2018.
Niklas Edin, curling poserar för ett porträtt under ett förläger inför OS 2018. Bild: PETTER ARVIDSON

Han får bära fanan: "Kalla var säkert förstavalet"

Senast var det Anders Södergren som ledde Sveriges trupp på OS-invigningen, innan dess Peter Forsberg. I Sydkorea är det curlaren Niklas Edin som får äran att bära fanan.
– Charlotte Kalla var säkert förstavalet, säger han.

ANNONS
|

Nyheten presenterades i det nybyggda Sweden Arena i OS-staden Pyeongchang. SOK:s verksamhetschef inledde med att berätta om kriterierna för att bli aktuell som fanbärare.

– Det ska vara en framgångsrik olympier, det ska vara en förebild och det ska vara en fin representant för truppen och för olympier, säger Reinebo.

De senaste fyra vinterolympiaderna har fanbärararna varit i tur och ordning Magdalena Forsberg, Anja Pärson, Peter Forsberg och Anders Södergren. Nu tar alltså Niklas Edin, som har ett OS-brons sedan tidigare, plats i den exklusiva skaran. Han själv var inte på plats presskonferensen eftersom laget tränar tre timmar bort, men GP fick tag på honom via telefon. Och det var en stolt – och något förvånad Niklas Edin.

ANNONS

– Jag hade inte funderat så mycket på det i förhand, det finns ju andra, större namn. Men när jag fick frågan så var det givet att säga ja, det känns superkul och det är en stor ära att ha blivit tillfrågad, säger Edin.

Du hade ingen aning om att du skulle få frågan?

– En liten aning hade jag väl, det är ju inte så många i truppen som varit med i flera OS och tagit medaljer. Men Charlotte Kalla var säkert förstavalet om inte hon skulle ha tävlat dagen efter.

LÄS OCKSÅ: Helt rätt val – Niklas Edin är OS

SOK-chefen Peter Reinebo ville varken bekräfta eller dementera vem som varit förstavalet, utan konstaterade bara att Niklas Edin är en välförtjänt svensk fanbärare.

– Det är väldigt roligt att kunna presentera någon från curlingen som fanbärare, det är första gången. Niklas är en väldigt fin kille och det är en väldigt fin idrott. Det är viktigt för idrotten och för samhället att det finns positiva förebilder som inspirerar, går före och står för positiva värden, säger han.

Gör sitt tredje OS

Lag Edin är ett av Sveriges stora medaljhopp i Sydkorea, med fyra EM-guld och tv VM-guld på meritlistan. Han gör sitt tredje OS och hymlar inte med att förväntningarna är höga.

ANNONS

– Vi är ju rankade etta i världen, så det är klart att vi har medaljläge. Men det är ett väldigt tufft startfält, mycket jämnare än någonsin tidigare. Det är kanske åtta lag som kan ta medalj och när det gäller guldet så står det mellan oss och Kanada. De har mer rutin och får nog ses som favoriter, säger Edin.

Det är kallt här i Sydkorea – är du orolig att bli sjuk under den fem timmar långa invigningen?

– Ja, jag är ju lite sjuk redan och först så sa ju prognosen att det skulle bli 20 minus. Men samtidigt kände jag att när jag får det här uppdraget så vill jag göra det. Och det finns möjligheter att kunna åka därifrån efter halva invigningen. Det viktigaste är att man inte börjar svettas innan.

LÄS OCKSÅ: "Efter att ha besökt DMZ vet jag knappt vad jag upplevt"

De senaste prognoserna tyder dessutom på att det snarare blir omkring fem minusgrader i Pyeongchang på fredag.

– Det är helt klart överkomligt. Det här är en stor grej och ett kvitto på att man uppnått något i sin karriär, säger Niklas Edin.

ANNONS