Hammarbys Akinkunmi Ayobami Amoo jublar efter att ha gjort 1–0 mot AIK.
Hammarbys Akinkunmi Ayobami Amoo jublar efter att ha gjort 1–0 mot AIK. Bild: Claudio Bresciani/TT

Hammarby och Norrköping vinnare i cupen

Hammarby och IFK Norrköping blev vinnare i de avslutande stormötena i Svenska cupen. Hammarby slog AIK med 3–2 i ett hett Stockholmsderby och IFK Norrköping tog den poäng som behövdes mot IFK Göteborg via ett drömmål från Sead Haksabanovic i 1–1-matchen.

Det blev ingen lättsam försäsongsfotboll när Hammarby tog emot AIK i gruppfinalen i Svenska cupen. Hårda ord, tuffa tacklingar och kontroversiella mål präglade matchen, som ett vanligt Stockholmsderby i allsvenskan.

Hammarby vann till slut en svängig match med 3–2 sedan Gustaf Ludwigsson med tio minuter kvar utnyttjat en förvirrad situation där AIK ville göra ett byte för att ersätta Eric Kahl som lämnat planen.

Men när spelet fortsatte och AIK var för få i försvarsspelet kom Ludwigsson fri med målvakten och kunde avgöra matchen.

AIK hade behövt vinna matchen för att passera i tabellen i gruppen. Nu går i stället Hammarby till kvartsfinal.

IFK Norrköping behövde en poäng i avslutningen hemma mot IFK Göteborg och fixade det efter ett drömmål av Sead Haksabanovic i slutsekunderna av första halvlek.

Några meter utanför straffområdet fick han drömträff och bollen borrade sig in i Ioannis Anestis högra kryss.

– När man kommer in från vänster så är bortre ledigt. Det var skönt att få det målet, sade Haksabanovic till C More.

Dessförinnan hade Göteborg tagit ledningen sedan Robin Söder styrt in 1–0 i 26:e minuten. I det läget var regerande cupmästaren vidare – men Haksabanovics kanon sköt bort Göteborg där Simon Thern, de senaste tre åren i Norrköping, spelade hela matchen.

Östersund vann den avgörande matchen borta mot Mjällby med 1–0 och tog hem gruppsegern och för Häcken räckte 1–1 hemma mot Helsingborg för att nå kvartsfinal.

Mikael Forsell/TT

Göran Sundberg/TT

Fakta: Så fortsätter Svenska cupen

Så här lottades kvartsfinalerna som spelas den 13-14 mars:

Degerfors–Västerås SK, Djurgården–Östersund, IFK Norrköping–Häcken, Hammarby–Trelleborgs FF.

Även semifinalerna lottades: Norrköping eller Häcken–Degerfors/Västerås, Djurgården/Östersund–Hammarby/Trelleborg.

Semifinalerna spelas den 20–21 mars och finalen den 30 maj.

Cupmästaren tar klivet ut i Europa och får en plats i andra kvalomgången av Europeiska fotbollsförbundet Uefas nystartade Europa Conference League.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig spelordning för semifinalerna.