Sveriges handbollsherrar ute ur OS

Fyra raka förluster – nu är OS slut för de svenska handbollsherrarna. Efter 24–25 mot Polen är chanserna att nå kvartsfinal borta.

ANNONS
|

Matchen mot Polen var Sveriges bästa så här långt i OS. Försvarsspelet fungerade utmärkt större delen av matchen och Sverige hade kommandot under långa stunder. Men så kom också de svackor som varit signifikativa för Sverige de senaste åren.

- Det är återigen att vi får perioder där vi tappar för många mål och de får göra ett par enkla och vi inte kommer till ett par rejäla avslut. Då blir det tufft, säger Kim Andersson.

ANNONS

Sverige var tvunget att vinna för att hålla drömmen om en kvartsfinal vid liv. Det gick inte vägen och nu blir den avslutande gruppspelsmatchen mot Brasilien på onsdag i stället för ett rafflande drama en långsam sorti ur OS för svensk del – och det sista Kim Andersson gör i landslaget.

- Jag har sagt det många gånger innan men nu känns det verkligen definitivt. Om det är något som har visats i det här mästerskapet – jag är jätteglad att jag varit här med tanke på skadegrejer och hit och dit – men jag är ju lite för gammal känns det som. Johan Jakobsson har ju visat att han är en fantastisk högernia och han har ju gjort det super den här turneringen. Det är någonstans hans tur att ta det här laget på sina axlar, säger 33-åringen, som redan har hunnit sluta i landslaget två gånger.

"Oerhört jobbigt"

Sverige kom till OS utan Jonas Källman som tvingades tacka nej på grund av en sliten kropp, och utan Niclas Ekberg som skadat en fot. Mot Egypten och Polen blev förlusterna knappa, medan de var större mot Tyskland och Slovenien.

ANNONS

- I London (2012) hade vi lite marginaler med oss och vann väl två, tre matcher med uddamålet när det stod och vägde. Och då räckte det till en silvermedalj. Den här gången får vi inte ens vara med i kvartsfinalerna, säger Tobias Karlsson.

TT: Tycker du att ni har potentialen?

- Det är ju det som är så jobbigt liksom, att jag tycker att vi är så mycket bättre än fyra raka torsk i det här läget. Jag tycker också att det är synd att vi inte får visa det. Det är oerhört frustrerande och oerhört besviken över att vi inte får ut det jag tycker att vi kan.

Ser potential

Den 35-årige lagkaptenen tillhör tillsammans med Kim Andersson och målvakten Mattias Andersson det "gamla gardet" i landslaget. Mattias Andersson vill i dagsläget inte prata om sin framtid i landslaget, och Tobias Karlsson har inte bestämt sig.

ANNONS

Hans kontrakt med klubblaget Flensburg går nästa sommar.

- Jag har väl efter varje mästerskap vi har gjort satt mig ner och utvärderat hur vi vill gå vidare med det hela och jag har mycket att fundera på naturligtvis.

Kim Andersson vädrar ändå morgonluft för det svenska landslaget efter OS.

- Det är några unga spelare som i mina ögon kommer bli fantastiskt duktiga. Jerry (Tollbring), Lukas (Nilsson), (Philip) Stenmalm har också visat vad han kan. Vi är ett par gamla rävar som har hängt i ett tag och det kanske blir lättare när en sådan som jag försvinner.

- Vi reste oss aldrig efter Bengan boys. Det kanske är lite lättare att resa sig efter oss här. Vi har en silvermedalj, det är allt. Så förväntningarna kanske inte är så höga på dem som kommer nu.

ANNONS

Fakta: Lindgren och Olssons facit

Så har Sverige presterat under Staffan Olssons och Ola Lindgrens år som förbundskaptener:

2016 OS i Brasilien: Ut i gruppspelet (slutplacering ej klar).

2016 EM i Polen: 8.

2015 VM i Qatar: 10.

2014 EM i Danmark: 7.

2013 VM i Spanien: Ej kvalificerat.

2012 EM i Serbien: 12.

2012 OS i London: Silver.

2011 VM i Sverige: 4.

2010 EM i Österrike: 15.

2009 VM i Kroatien: 9.

Fakta: Sveriges spelprogram i OS

7 augusti: Sverige–Tyskland, 29–32.

10 augusti: Egypten–Sverige, 25–26.

12 augusti: Slovenien–Sverige, 24–29.

14 augusti: Sverige–Polen, 24–25.

15 augusti: Sverige–Brasilien, 21.40 (svensk tid).

ANNONS