Lucas Hedlund.

Häckens kross i finalen

Häcken tog hem segern i 18-årsklassen för tredje året i rad. – Det här är det bästa man kan göra, säger hattrickmakaren Lucas Hedlund.

|

Lördagens sista finalmatch på Gamla Ullevi var försenad, bland annat på grund av straffläggningar. Inramningen var på topp i den varma sommarkvällen. BK Häckens motståndare JFV Hanse Lübeck upplevde möjligtvis en annan känsla när de spelade med svarta sorgeband på armen, med anledning av terrordådet i München som dödade minst nio personer och skadade 27 personer i en attack som enligt uppgift riktat sig mot ungdomar.

I matchen öppnade Häcken starkt med en ribbträff. Första målet gjorde Daleho Irandust i den 17:e minuten. Knappt tio minuter senare ökade Lucas Hedlund på ledningen.

– Jag tycker vi spelar jättebra, det är bästa matchen som vi har gjort under hela turneringen, säger han.

Klackade in mål

Då hade Häcken ändå vunnit första gruppspelsmatchen med 17–0 mot ett lag från Bangladesh.

– Nej, den matchen var inte lika bra. Jag tyckte motståndet här var bättre. Det här var en viktigare match också, säger Lucas Hedlund.

Strax efter paus ökade han på ledningen. Isitt tredje mål, Häckens fjärde, gjorde han enhalv piruett på inspelet och klackade in bollen.

– Det blev en liten klack där, men tanken var bara att försöka få in den i mål, säger forwarden.

5–0-målet kom efter 45 spelade minuter och gjordes även det av Daleho Irandust, som blev tvåmålsskytt i matchen. Lübeck kom aldrig riktigt nära en reducering och Häcken såg bekymmerslöst ut i finalen.

Lucas Hedlund dubblade sin målskörd i turneringen efter sina tre tidigare. 18-åringen var även med i det lag som vann klassen i fjol, efter att han flyttat ner från Åmål för att satsa på fotbollen.

Kan åka till Kina

BK Häcken står som arrangör för Gothia Cup och Häcken blir kanske det lag som kommer närmast en hemmaseger i turneringen.

– Klart det betyder mycket, vi har med många lag så det är alltid kul att vinna och få representera sin klubb, säger Lucas Hedlund.

18-årsklassen är den äldsta klassen bland Gothiaklasserna, trots det är Lucas Hedlund är inte helt säker på att denna turnering blir hans sista. Två överåriga kan nämligen få dispens.

Och den kan han få redan om två veckor – i Kina.

Landet ska arrangera turneringen i Asien för första gången.

– Vi får se. Vi är tre stycken är uttagna till bruttotruppen och två får vara med, säger han.