Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: KENTA JÖNSSON

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Häcken chanslöst på Friends – överkörda av AIK

  3-0 i mål. 14-0 i skott mot mål. 2-0 i straffar. AIK:s brutala överkörning av Häcken i första halvleken avgjorde den här matchen. Det blev aldrig spännande.

  En fotbollsmatch varar alltid i 90 minuter och tilläggstid, men faktum är att det upptrissade svartgula mötet mellan förlustvägrande AIK och formstarka Häcken var över efter redan 45.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Häcken kom direkt fel in i matchen, låg snett i press-spelet, och AIK kunde göra precis som de ville fram till sidbytet. Dessutom i högt tempo.

  LÄS MER: Så bra var Häcken-spelarna mot AIK

  1-0 kunde kommit efter en kvart när bollen tog i stolpen och rullade längs mållinjen, men det kom i stället i 27:e minuten. Sebastian Larsson pangade in en frispark ur märkligt läge vid straffområdeskrysset – frågan är om Peter Abrahamsson ställt sina utespelare helt snett, eller om det var Häckenmålvakten själv som var fel ute där.

  AIK fick slå om straff

  2-0-målet i 36:e minuten tog lång tid på sig. Peter Abrahamsson hade rivit ner Henok Goitom och domaren hade blåst straff. Sebastian Larsson slog den, Abrahamsson klarade – men Paulinho hade gjort en tydlig tjuvstart och straffen gick om. Och den tog Goitom själv hand om och sköt in.

  3-0 kom precis före pausen. Sebastian Larsson lurade häcken av Häcken-spelarna med en fantastisk framspelning och Tarik Elyounoussi kunde smeka in bollen.

  LÄS MER: Abrahamsson självkritisk efter tunga förlusten

  Där var det här avgjort, ty AIK är ett alldeles för bra fotbollslag – med allsvenska mått mätt – för att tappa en 3-0-ledning på sin hemmaborg.

  Häcken lyfte sig efter paus

  Efter pausen backade AIK hem, ville stänga och låsa och slänga bort nyckeln till den här matchen. Därmed bjöds Häcken in och hade väl under den första kvarten i andra halvlek sin enda riktigt bra period i den här matchen.

  Riktigt farligt blev det bara vid ett tillfälle, men då två gånger om. AIK gjorde en felaktig bakåtpassning, och Häcken fick frispark tre meter från AIK:s mål. Paulinho sköt – men på Sebastian Larsson, som hade tjuvat och gått för tidigt och som borde ha fått sitt andra gula kort där. Häcken fick en ny chans, men Paulinho fick inte till skottet nu heller.

  LÄS MER: "Hade aldrig hänt att vi fått med oss något sådant"

  Sista halvtimmen handlade det mest om att spela av matchen, för båda lagen. Paulinho hade ett farligt distansskott, AIK:s Kristoffer Olsson ett friläge, men tempot och intensiteten sjönk – liksom underhållningsvärdet – och AIK tog en mycket välförtjänt trepoängare.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.