Här är framtidens fotboll

ANNONS
|

Han jobbar med utveckling och utbildning på Göteborgs fotbollförbund och var en av samordnarna i helgens jätteträff i Prioritet Serneke arena. Konstgräset var fyllt av planer i olika storlekar. En del hade sarger, andra nät runt sidlinjerna. Några barn spelade tre mot tre, andra sju mot sju. Allt är en del av Fotbollförbundets nya förslag för spelformer inom barn- och ungdomsfotbollen och syftet är enkelt: Att anpassa sporten efter barnets behov i stället för tvärtom.

– Om man tittar på hur det ser ut i Europa så går vi mot mindre planer och färre spelare. De här reglerna är framtagna efter barnens utvecklingsnivå och målet är att det ska vara så mycket spel och bollkontakter som möjligt, alla ska känna sig delaktiga, säger Patrik Gustafson.

ANNONS

11-manna inte det som utvecklar unga

De minsta barnen spelar således tre mot tre, på en liten plan med sarg där bollen i stort sett är i spel hela tiden och där målen är små. Och i stället för tidigt gå över till 11-mannafotboll ska stegen tas successivt med spel fem mot fem, sju mot sju och nio mot nio – och både planer och storleken på målen ska anpassas till varje åldersgrupp.

– I många klubbar så har man velat att barnen ska spela 11-manna så tidigt som möjligt, men det är inte det som utvecklar dem mest, säger Gustafson.

Alla landets distrikt var inbjudna till helgens konferens och uppvisning, och från Svenska fotbollförbundet var bland andra projektledaren Mika Sankala på plats. Han hoppas att de nya spelformerna ska kunna klubbas igenom nationellt till hösten.

– Det handlar inte om talangutveckling på så sätt att vi vill ha fram spetsspelare i första hand. Grunden är att fler ska vilja spela, och hålla på längre. Men det brukar också leda till att fler blir riktigt bra också, så det finns ingen motsättning där, säger Sankala.

I Göteborg har de flesta av de nya reglerna redan tillämpats med gott resultat. Nu hoppas man att övriga landet ser fördelarna med en mer åldersanpassad ungdomsfotboll. Förutom omständigheter som planer, sarger och mål ska även regler om speltidsgaranti öka stimulansen för barnen. En så kallad trezons-offside ska göra spelet mer dynamiskt och när ena laget ska sätta igång spelet måste det andra backa till en så kallad "retreat line" för att ge motståndarna chansen att i lugn och ro etablera ett spel, i stället för att skicka upp bollen i panik.

ANNONS

– Det är ju sådant här alla lag tränar på, då måste det finnas planer och regler för att tillämpa det under matcher också, säger Mika Sankala.

"Alla blir mer delaktiga"

Så finns det något motstånd mot de nya idéerna? Ja, att köpa in ny utrustning är förstås inte gratis, och ekonomin är i många klubbar begränsad.

– Det finns en sådan aspekt, men det gäller att hitta en balans där. Det finns enkla lösningar som inte kostar så mycket och det kommer fler och fler företag som levererar utrustning. Förändring är alltid svårt och fotbollen är ju konservativ. Vi vuxna har gamla referensramar, vi minns hur det var när vi spelade för 20 år sedan – men barnen har inga referensramar alls. De är öppna för allt, säger Patrik Gustafson.

På en liten plan med nät runt spelar SG 97 mot Öjersjö. Barnen är sex år gamla och verkar trivas med att slippa de ständiga spelavbrotten.

– Jag tycker det är jättebra, alla blir mer delaktiga i spelet, säger Rune Gustafsson, tränare i SG 97.

Några av grunderna i respektive spelform:

3 mot 3: Spelas av 6–7-åringar. Ingen målvakt eller speciella positioner. Alla ska spela lika mycket. Inga tabeller får förekomma. 15 gånger 10 meter stor plan, med sarg.

5 mot 5: Spelas av 8–9-åringar. 8-åringar med sarg, 9-åringar utan. Inga tabeller. Bollstorlek 3. Matchtid 3 gånger 15 minuter. Bollen spelas igång vid inkast. Försvarande lag måste backa till "retreat line" när anfallande lag sätter igång spelet.

7 mot 7: Spelas av 10–12-åringar. 3 gånger 20 minuter. 12-åringar tillämpar trezoners-offside – där en spelare bara kan vara offside på planens sista tredjedel. Extra spelare får sättas in om matchen är ojämn.

9 mot 9: Spelas av 13–14-åringar. 3 gånger 25 minuter. Vid varning visas spelaren ut i fem minuter. Alla ska få spela minst en halvlek. Trezons-offside och retreat line.

11 mot 11: För 15–19-åringar gäller korttidsutvisning och speltidsgaranti.

ANNONS