Alexander "The Mauler" Gustafsson tycker att han är en bättre MMA-fighter sedan han blev pappa.
Alexander "The Mauler" Gustafsson tycker att han är en bättre MMA-fighter sedan han blev pappa.

Gustafsson: "Bästa som har hänt mig"

Livet vid sidan av sporten har gjort honom till en bättre fajter. En del av UFC-stjärnans förklaring:

ANNONS
|

För drygt fem år sedan stod han i Air Canada Centre i Toronto och såg Jon Jones arm lyftas mot taket.

Returmatchen och titelfajten i Los Angeles kommer att få ett annat slut.

I alla fall om Alexander Gustafsson får säga sitt.

- Jag vinner. Jag knockar honom i fjärde ronden, jag avslutar honom. Det blir ingen poängräkning den här gången, säger han.

ANNONS

Säker på seger

Den svenske UFC-stjärnan är minst sagt säker på sin sak. Hos 31-åringen finns nämligen inget tvivel på att galans huvudmatch kommer sluta på något annat sätt att rätt arm höjs och att firandet i Forum på söndag morgon, svensk tid, kommer vara blågult.

- Jag är en bättre fajter, på alla sätt. Jag känner mig lugnare, stabilare och har inte samma respekt som jag hade när jag mötte honom senaste, säger han.

- Folk säker att fajters blir "punchy" men jag känner mig klarare än någonsin tidigare, jag känner mig redo. Jag vill bara in och ha kul.

Gustafsson har visserligen bara gått fem matcher – tre vinster, två förluster – sedan förlusten mot Jones 2013, men han anser sig vara en bättre fajter nu än vad han var då.

Till stor del beror det på livet som han har vid sidan av sporten.

ANNONS

Med fästmön Moa och två barn har han hittat en helt annans balans än tidigare, vilket har utvecklat honom till en bättre fajter.

"Mognare"

- Att bli pappa är det absolut bästa som har hänt mig. Det är otroligt stort och man får ett helt annat tänk och ett helt annat sätt att se på saker och ting, framför allt på ens jobb, säger Gustafsson.

- Det är därför jag sitter här i dag som en mognare människa på alla plan, som person, som fajter. Som pappa har jag klivit in i en annan roll och fått perspektiv på saker och ting.

- Motivationen kommer i från att jag är pappa, och jag är här för att trygga mina barns framtid. Inget annat. Jag är inte här för mig själv, för att synas bland kändisar… Jag är här för att trygga framtiden för min familj.

ANNONS

En annan del bakom utvecklingen handlar om den medvetna och långsiktiga planeringen i träningen, där bland andra tränaren Andreas Michael har haft en stor roll.

- Vi har lagt ner så många timmar och så mycket energi på grund av det här. Nu är vi vid mållinjen, nu ska allt samlas ihop och jag ska in och ha kul, säger Alexander Gustafsson.

TT

Fakta: Alexander Gustafsson

Född: 15 januari 1987 i Arboga (31 år).

Längd: 196 cm.

Vikt: 93 kg.

Viktklass: Lätt tungvikt.

Aktuell: Natten till söndag får han sin efterlängtade chans till revansch mot amerikanen Jon Jones.

Fakta: Jon Jones

Född: 19 juli 1987 i Rochester, USA.

Längd: 193 cm.

Vikt: 93 kg.

Viktklass: Lätt tungvikt.

Aktuell: Upptäckten av anabola steroiden turinabol i amerikanens blod gjorde att titelmatchen mot Alexander Gustafsson flyttades från Las Vegas till Los Angeles, då Jones inte skulle hinna få MMA-licens i delstaten Nevada medan Kalifornien gav grönt ljus.

ANNONS