Guldjagande Johansson petad av SOK

Jennie Johansson laddar för att försvara VM-guldet på 50 meter bröstsim och slåss om medaljer på dubbla distansen i sim-VM. Satsningen har hon dock fått göra utan stöd från SOK. Ett besked som chockade simstjärnan.

ANNONS
|

Den framgångsrika 29-åriga bröstsimmaren – som vunnit både VM-guld och sex EM-medaljer i långbana – har haft stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK) och tillhört topp- och talangprogrammet sedan 2010.

Efter OS i Rio, där Johansson missade final med knapp marginal på 100 meter bröstsim, drogs stödet in. Ett hårt slag i en sport där bara de allra största internationella stjärnorna – i Sverige Sarah Sjöström – kan leva på idrotten.

TT: Blev du chockad?

- Ja, det blev jag faktiskt.

ANNONS

TT: Hur klarar du dig rent ekonomiskt?

- Jag har dels fått börja jobba lite extra vid sidan av simningen. Det var något som jag förmodligen hade gjort ändå, för jag kände att jag behövde lite annan stimulans också. Jag jobbar för min sponsor Tyr och så har jag startat lite sidoprojekt med Simon Sjödin (landslagskompisen). Sedan pluggar jag på halvtid, ekonomi/marknadsföring och kommunikation, berättar hon.

Inte visat utveckling

Ett av skälen till att SOK drog in stödet är att Jennie Johansson inte tagit något beslut om hon ska fortsätta över OS i Tokyo 2020. Men det finns också sportsliga anledningar. SOK:s sportchef Thomas Engdahl skriver i ett sms till TT:

"Ingen uttalad satsning mot/ända till OS i Tokyo. Stagnation mellan OS 2012 och 2016. Sex år i talangprogrammet ska visa utveckling mot medaljnivå till nästkommande OS i Tokyo, och det anser vi inte att Jennie har visat på olympiska distanser".

VM-guldgrenen 50 meter bröstsim är ingen OS-distans, utan det är på den dubbla distansen – där Johansson är fyra på världsårsbästalistan inför VM – hon måste visa resultat.

ANNONS

SOK kräver en medalj där för att hon ska bli återinsatt i topprogrammet.

Ett år i taget

I år har Johansson valt att satsa mer på den korta bröstsimsdistansen och något beslut om nästa OS är hon inte redo att ta.

- Jag har valt det här året att satsa på något som jag vill göra och har valt att ta ett år i taget. Men jag har ju inte sagt hur lång tid det ska pågå. Jag kör på så länge jag tycker simningen är kul och att jag utvecklas. Så vi får se, säger Johansson som i höstas stängdes av från landslaget tillsammans med Michelle Coleman för ett sponsorbråk och för att ha brutit mot SOK:s ordningsregler under OS.

Johansson har i sin 50-meterssatsning valt att dra ned antalet simpass och i stället utöka styrketräningsdelen. Det har också gett effekt på 100 meter där hon slog svenskt rekord tidigare i år med 1.06,30. Hennes svenska rekord på korta distansen 30,05 är från VM-guldloppet i Kazan 2015.

Jennie Johansson inleder VM på måndag med 100 meter bröstsim och 50 avgörs nästa helg.

ANNONS
Budapest, TT:s utsände

Fakta: Jennie Johansson

Född: 15 juni 1988 (29 år).

Klubb: Neptun.

Tränare: Johan Wallberg.

Främsta meriter: VM-guld på 50 meter bröstsim 2015, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 50 meter bröstsim 2016, EM-silver på 50 meter bröstsim 2014, på 100 meter bröstsim 2010, 2012 och 2014 och på 4x100 meter medley 2014, EM-brons på 50 meter bröstsim 2010.

ANNONS