Inför åttondelsfinalen säger Senegal att de inte räds någon.
Inför åttondelsfinalen säger Senegal att de inte räds någon. Bild: Aijaz Rahi/AP/TT

Guide: Fotbolls-VM söndag 4 december

Polens målvakt säger sig ha nyckeln för att stoppa Kylian Mbappé, "Lejonen från Teranga" får klara sig utan en avstängd stjärna och England har ett uselt straffacit – men har fått psykologhjälp för att andas. Här är allt du behöver veta om dagens matcher.

ANNONS
|

Vad: Frankrike–Polen, åttondelsfinal.

När: Söndag klockan 16.00.

Var: al-Thumama-stadion, Doha.

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten.

+ "Jag är nyckeln"

Kylian Mbappé har redan gjort tre mål i Qatar. Därmed är han även Frankrikes näst bästa VM-målskytt genom tiderna. Polens målvakt Wojciech Szczesny, som redan räddat en Messi-straff under mästerskapet, tror att han vet hur man stoppar fransmannen.

– Frankrike är de stora favoriterna; de är ett av de bästa lagen i världen. Men vi kommer att göra vårt bästa för att försöka ta oss vidare till nästa runda. Nyckeln till att stoppa Mbappé? Det är jag, säger målvakten på en presskonferens enligt RMC Sport.

ANNONS

+ Utvilat Frankrike

Didier Deschamps, Frankrikes förbundskapten, valde att göra nio förändringar i startelvan till den sista gruppspelsmatchen. Detta eftersom Frankrike redan var klart för åttondelsfinal. Då blev det förlust.

– Det kommer att bli en bra läxa för dem. Nu vet de vad den högsta nivån handlar om. Vi behövde inga poäng, säger Deschamps enligt AP.

+ "Vi har inget att förlora"

Polen har inte tagit sig så långt som till VM-åttondelsfinal sedan 1986. Nu skjuter storstjärnan Robert Lewandowski över all press på Frankrike – och vill att hans lag njuter av matchen.

– De är en favorit till att vinna VM. Vi har inget att förlora. Vi vet vilken typ av spelare de har men vi måste njuta av det och göra vårt bästa. Vi måste kämpa ... Frankrike kommer att bli en enorm utmaning, säger Lewandowski enligt AP.

.

Vad: England–Senegal, åttondelsfinal.

När: Söndag klockan 20.00.

Var: al-Bayt-stadion, al-Khor.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Avstängd stjärna

"Lejonen från Teranga", får klara sig utan avstängda Idrissa Gueye på mitten. Detta efter att mittfältsstjärnan Gueye, till vardags i Everton, drog på sig ett gult kort i gruppavslutningen mot Ecuador. Senegals lagkapten Kalidou Koulibaly är trots det hoppfull inför mötet med England.

ANNONS

– Vi gjorde något bra, men det är bara början. England eller vem som helst, vi kommer att göra allt för att vinna matchen. Vi är Senegal, vi fruktar ingen. Många lag vill inte spela mot oss, säger Chelseaspelaren enligt brittiska medier.

+ Englands usla straffacit

England förlorade mot Italien i EM-finalen sommaren 2021 efter straffar. Innan dess var landets straffacit inte mycket muntrare. England har vunnit endast två av nio straffläggningar i stora mästerskap. Nu har man jobbat med en psykolog för att ändra på det.

– Vi har fått med oss ​​psykologer som berättar hur vi bäst kan lugna ner oss. Alla har fått olika upplägg. Det handlar om att andas lugnt, ha ett klart sinne och att lägga allt annat åt sidan, säger mittfältaren Declan Rice enligt Daily Mail.

+ Undantaget Senegal

Afrikanska nationer har förlorat åtta av nio VM-slutspelsmatcher mot europeiska landslag. Undantaget? Senegal. Senegal slog ut Sverige i åttondelsfinal i VM 2002. Aliou Cissé var lagkapten då. Nu är han förbundskapten.

– Åttondelsfinal är inte målet. Vi ser bortom det. Vi har inga gränser. Vi har ett lag för att gå långt, säger yttermittfältaren Ismaila Sarr.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS