Cristiano Ronaldo har bara hittat rätt en gång hittills i fotbolls-VM. I kväll hoppas Portugal att superstjärnan ska vakna till liv, och skicka nationen till kvartsfinal.
Cristiano Ronaldo har bara hittat rätt en gång hittills i fotbolls-VM. I kväll hoppas Portugal att superstjärnan ska vakna till liv, och skicka nationen till kvartsfinal. Bild: Lee Jin-Man/AP/TT

Guide: Dagens VM-matcher

Först ett afrikanskt-europeiskt derby. Därefter en slumrande världsstjärna mot ett Schweiz som siktar på en ny mästerskapsknall.
Det är dags att slå ihop åttondelsfinalerna i fotbolls-VM.
Här är det viktigaste att ha koll på.

ANNONS
|

Vad: Marocko–Spanien, åttondelsfinal.

När: Klockan 16.00.

Var: Education City Stadium, al-Rayyan.

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten.

+ En öppnare förbundskapten

Luis Enrique har ofta setts som en av de svåraste förbundskaptenerna att komma nära inpå. Men under VM har spanjoren släppt in omvärlden mer än någonsin tidigare. I princip dagligen har 52-åringen uppdaterat sociala medier med sina tankar om både lättsamt (matpreferenser), laddat (politik) och det allra privataste (dottern Xana Martínez, som gick bort i cancer). Han har också gett ett löfte. Om Spanien tar VM-guld ska han både pierca sig och färga håret.

+ Afrika–Europa 1–9

De afrikanska landslagen har haft det kämpigt i utslagsmatcher mot europeiskt motstånd. På tio VM-bataljer har Afrika bara gått vinnande ur striden en gång – när Senegal slog ut Sverige i åttondelsfinal 2002.

ANNONS

Nu hoppas Marocko bättra på siffrorna genom att slå ut en av medaljfavoriterna, grannen i norr: Spanien.

+ Stjärnans revansch

I februari meddelade Hakim Ziyech att han gjort sitt i landslaget efter en konflikt med dåvarande förbundskaptenen Vahid Halihodzic. Nu är Ziyech tillbaka och den stora stjärnan i ett Marocko som imponerat hittills i VM. Den offensive mittfältsstjärnan, som fått knappt med speltid i Chelsea under hösten, valde att återvända till landslaget efter det att Halihodzic ersatts av Walid Regragui.

– Många säger att han (Ziyech) är en galen typ, att han är svår att hantera, att han inte hjälper laget. Det jag kan säga är att om du ger honom kärlek, om du litar på honom, så är han beredd att dö för din skull, sade Regragui tidigare under VM.

.

Vad: Portugal–Schweiz, åttondelsfinal.

När: Klockan 20.00.

Var: Lusailstadion, Lusail.

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten.

+ Schweiz redo för ny skräll

Det schweiziska landslaget har stått för skrällar förr, och det var inte länge sedan. Så sent som i EM förra året slog Schweiz ut ett favorittippat Frankrike i åttondelsfinalen, och nu planerar man att göra detsamma med medaljkandidaten Portugal i VM.

+ Dags för världsstjärnan att vakna?

Medan superstjärnor som Argentinas Lionel Messi och Frankrike Kylian Mbappé levererat när deras länder behövt det som mest, har Cristiano Ronaldos VM ännu inte lyft på allvar. Straffmålet i premiären var förvisso speciellt – Ronaldo blev den förste herrspelare att göra mål i fem olika världsmästerskap – men därefter har portugisen kammat noll.

ANNONS

+ Lagkaptenen undvek avstängning

Granit Xhaka rörde upp en hel del känslor i samband med att Schweiz slog Serbien i den avslutande gruppspelsmatchen, och på så sätt snuvade serberna på en plats i åttondelsfinalen. Dels fångade en kamera hur den schweiziske lagkaptenen, med rötter i Kosovo, tog sig för skrevet med riktning mot den serbiska avbytarbänken, dels bar han under firandet efteråt sin landslagskollegas Ardon Jasharis tröja bakochfram. Det till synes harmlösa klädvalet sågs av vissa som en anspelning på Adem Jashari, en av huvudmännen i Kosovos befrielsearmé, som dödades av serbiska styrkor under Kosovokriget 1998.

Det har funnits diskussioner om huruvida Xhaka borde stängas av efter händelserna, men Internationella fotbollsförbundet (Fifa) tycks ha sett mellan fingrarna den här gången.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS