AHK:s klubbchef Christer Mårtensson studerar ritningar tillsammans med platschefen Magnus Bergander.
AHK:s klubbchef Christer Mårtensson studerar ritningar tillsammans med platschefen Magnus Bergander.

Grunden till AHK:s framtid

ANNONS
|

- Vi klarar det med hårt jobb, men jag är skeptisk till att alla klubbar klarar av det, säger Christer Mårtensson, klubbchef.

Det är rått och kallt och snön hänger i luften när Alingsås klubbchef kommer cyklande till den stora byggarbetsplatsen mitt emot stationen.

Pålningen pågår för fullt. För minst 160 miljoner kronor byggs stadens nya evenemangshall, där handbollsklubben blir en av hyresgästerna. Hallen ska stå klar lagom till slutspelet 2013. Om tidsplanen håller.

Hallen ska ge Alingsås det ekonomiska lyft som behövs för att infria elithandbollens vision om en proffsliga.

- Med den nya arenan får vi en ny produkt. Det ska bli en mötesplats, som aldrig är tom, säger Christer Mårtensson.

ANNONS

Nolhagahallen, där Alingsås spelar i dag, tar bara 1 350 åskådare, varav hälften på ståplats. I den nya ska det få plats närmare 3 000.

- Samtidigt drar vi på oss mer kostnader med en ny hall, och det kräver nya intäkter.

Publiken är viktig. Fler sponsorer, och inte bara lokala, är en nödvändighet.

Klubbens arbetsgrupper har precis satt på sig tänkarhatten men det finns idéer. Christer Mårtensson pekar bort mot stationen.

- Vi har en idé om en deal med SJ. Tänk om vi kunde fylla ett tåg från Vårgårda, eller bussar från Borås, och så har publiken bara hundra meter att gå till hallen.

Mårtensson ser framåt med lysten blick, men fötterna är kvar på jorden. Det får inte gå för fort, riskeras för mycket, och det sportsliga, resultaten, måste hänga med.

Alingsås har i dag bara två spelare som skulle kunna kallas två heltidsanställda. De har dock uppdrag eller skola vid sidan om.

Klarar klubben av att ha 16 heltidsanställda handbollsspelare 2016?

- Jag tror inte det är möjligt. Vi får göra det med hjärna. Halvproffs känns rimligt om fem år. Helproffs är ganska långt bort, längre bort än fem år. Helproffsliga med 14 lag är jag skeptisk till.

ANNONS

Borde det vara med färre lag?

- Det är inte omöjligt, men målsättningen är 14 lag.

- Risken är att vi smalnar av eliten om vi har en liga med bara tio lag. Jag skulle vilja ha med lag från Norrland, och Helton i Värmland.

GP har tidigare beskrivit hur både Aranäs och Tumba är tveksamma till proffsliga. Christer Mårtensson ser problemen, och orolig för att alla inte hänger med på tåget.

Alingsås hoppas på en omsättning runt tio miljoner kronor för den här säsongen. Klubben har en budget i balans och drar in ytterligare en halv miljon kronor i sponsorer jämfört med i fjol. Nu räcker inte den takten för att kunna heltidsanställa spelare 2016. Det vet Christer Mårtensson.

- Vi behöver öka med minst en miljon i omsättning per år från och med nästa säsong för att klara av det.

I dag åker Mårtensson ner till Lund för att träffa andra klubbar som har fått (Kristianstad, Lugi och Drott), eller är på väg att få (Guif), en ny arena.

De ska utbyta erfarenheter, tipsa varandra och få till ett samarbete. I morgon åker de vidare till Malmö för en träff med Peter Gentzel.

Att svensk handboll ska få en elitserie med heltidsanställda spelare är en vision. Christer Mårtensson vet att det blir tufft.

ANNONS

- Men som jag och Peter ofta säger till varandra: Vi måste tro på det.

ANNONS