Reinhard Grindel, ordförande i det tyska fotbollsförbundet. Arkivbild
Reinhard Grindel, ordförande i det tyska fotbollsförbundet. Arkivbild

Grindel förnekar Özils rasismanklagelser

Reinhard Grindel, ordförande i det tyska fotbollsförbundet, nekar till de anklagelser om rasism som Mesut Özil framfört, men erkänner att han kunde ha stöttat Özil bättre när denne utsattes för diskriminering.

ANNONS
|

Fotbolls-VM blev ett misslyckande för den regerande världsmästaren som kom sist i gruppen och Tyskland fick åka hem efter tre matcher. Mycket kritik riktades mot mittfältaren Mesut Özil, bland annat för en bild som togs före VM där han står tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, en bild som fick folk att tveka om Özils lojalitet med det tyska landslaget.

Özil fick nog

I söndags meddelade Özil att han slutar i landslaget och att kritiken bidragit till beslutet.

"För mig handlade inte bilden om politik eller valet, det handlade om att respektera ledningen för min familjs land. Den behandling jag fått av det tyska fotbollsförbundet och många andra gör att jag inte längre vill bära den tyska landslagströjan. Människor med rasistisk bakgrund borde inte få arbeta i ett av världens största fotbollsförbund" skrev Özil på sin Twitter.

ANNONS

Reinhard Grindel förnekar dock att han eller förbundet är rasistiskt:

"Jag erkänner att den personliga kritiken har påverkat mig. Men jag är ännu mer ledsen för att mina kollegor, de många som arbetar frivilligt och de anställda i DFB, att de ska brännmärkas i samband med rasism."

"För såväl förbundet som för mig personligen, så förnekar jag detta bestämt", skriver Grindel i ett uttalande på förbundets hemsida.

Kunde gjort mer

Men han erkänner att han och förbundet kunde gjort mer för att stötta Özil.

"I efterhand så skulle jag sagt vad som är uppenbart för mig personligen och för oss alla på förbundet: att all form av rasistisk fientlighet är outhärdlig, oacceptabel och inte kan tolereras."

"Det är giltigt i fråga om Jerome Boateng, det gäller för Mesut Özil, och gäller även för alla spelare som har en migrationsbakgrund", säger Grindel.

TT-AFP

Bakgrund: Özil-bråket

13 maj: Mesut Özil och landslagskollegan Ilkay Gündogan poserar på en bild med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en välgörenhetsgala i London.

14 maj: Bilden sprids på presidentens sociala medier som ett led i hans valkampanj. Gündogan säger att det "inte var ett politiskt uttalande". Spelarna möter hård kritik och det tyska förbundets ordförande Reinhard Grindel säger att spelarna har låtit sig "manipuleras".

15 maj: Både Özil och Gündogan tas ut i den tyska VM-truppen.

19 maj: Spelarna träffar Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, toppar inom förbundet och förbundskaptenen Löw. Både Özil och Gündogan bedyrar sin lojalitet till Tyskland.

2 juni: Özil och Gündogan möts av burop och visslingar i träningslandskampen mot Österrike.

17-27 juni: Tysklands VM blir ett fiasko. Özil spelar första matchen mot Mexiko innan han bänkas mot Sverige. I den sista matchen finns han återigen på planen, bara för att vara med om hur Sydkorea skickar ut laget ur VM.

8 juli: Förbundets ordförande Grindel säger att Özil måste klargöra sin position inför de tyska fansen. Özils pappa slår tillbaka och tycker att sonen borde sluta i landslaget.

22 juli: Özil meddelar i ett långt inlägg på sociala medier att han slutar i landslaget. Han skriver bland annat att bilderna med Erdogan inte "handlade om politik eller val". Han skriver också att han känt sig orättvist behandlad och att han mött rasism från förbundets sida: "I Grindels, och hans supportrars, ögon är jag tysk när vi vinner men invandrare när vi förlorar".

23 juli: Özils landslagsavhopp möts av reaktioner från alla tänkbara håll och diskussionen blir allt mer en migrationsdebatt. Angela Merkel säger att hon "respekterar Özils beslut" och politiker från De gröna menar att Özils beslut kommer att gynna det högerpopulistiska partiet AFD. Samtidigt kommer hejarop från Turkiet.

24 juli: Turkiets president Erdogan säger bland annat att det inte "går att acceptera den här rasistiska attityden mot en ung man som har svettats så mycket för det tyska landslagets framgångar".

25 juli: Arsenals tränare Unai Emery säger att Özil inte kan vänta sig någonting annat än respekt från sina lagkamrater efter valet att sluta i landslaget. "Vi vill att alla spelare, inklusive Mesut, ska känna sig som hemma här med oss, som en familj", säger Emery.

ANNONS