Griezmann frälste fransmännen - på tre minuter

Frankrike är vidare till kvartsfinal. Och EM:s värdnation har Antoine Griezmann att tacka för det. Efter att Irland chockat Frankrike med ett tidigt straffmål klev Griezmann fram och vände matchen i den andra halvleken – på tre minuter.

|

En minut hade gått av åttondelsfinalen mellan Frankrike och Irland när Paul Pogba klumpigt drog ner Shane Long i straffområdet.

Domaren Nicola Rizzoli pekade på straffpunkten och Robbie Brady klev fram.

Hugo Lloris gick åt fel håll, bollen gick stenhårt via stolpen in i mål – och Irland, som för första gången tagit sig förbi gruppspelet i ett EM, hade fått en drömstart.

Det skulle dröja ända till den andra halvleken innan Frankrike hade hämtat sig från chocken.

- Ännu en gång hade vi svårt att komma in i matchen. Men vi är starka mentalt och vi pratade i paus och kom ut som ett nytt lag, säger Antoine Griezmann till Uefa.

Framför allt var det en annan Griezmann som klev ut på planen i den andra halvleken.

I den 58:e minuten slog Dimitri Payet ett inlägg mot straffområdet. Den 175 centimeter långe Atlético Madrid-anfallaren hängde länge i luften och kunde ostört nicka in bollen i krysset.

Tre minuter senare kunde han placera in 2–1, framspelad av Olivier Giroud och till hemmapublikens galna glädje.

- Jätteroligt, jag har hela familjen på läktaren eftersom Lyon nästan är min hemstad, så det är nästan som hemma.

Frankrike hade tagit över matchen och Griezmann hade bud på mer.

I den 66:e minuten var han nära att få ett friläge, men kapades av Irlands Shane Duffy som fick rött kort.

Irland spelade uppoffrande, men de sista 20 minuterna handlade bara om Frankrike, som trots mängder av chanser inte lyckades utöka segermarginalen.

I kvartsfinalen väntar segraren i åttondelsfinalen mellan England och Island.

- Vi har fortfarande en lång väg att gå, så vi måste bli bättre. Men nu ska vi njuta av det här, säger Griezmann.