Andreas Granqvist vill ha en så enkel grupp som möjligt.
Andreas Granqvist vill ha en så enkel grupp som möjligt. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Granqvist: "Föredrar en enkel grupp"

För första gången i historien består fotbolls-EM av 24 lag och tolv värdstäder i olika länder. Men föredrar de svenska spelarna en enkel grupp eller bra värdstäder?
– Jag föredrar en enkel grupp såklart, säger Andreas Granqvist.

ANNONS

En grupp med spel i Baku och Rom eller en grupp med Köpenhamn och S:t Petersburg. Spelorterna för EM-slutspelet skiljer sig rejält när det kommer till avstånd.

När det kommer till vad för typ av grupp som föredras är det flera parametrar att ta hänsyn till för spelarna. Förutom svårigheten på motstånden i gruppen är resor en del av beräkningen, men också hur det fungerar för de svenska supportrarna.

– Klart att man inte vill ha de bästa nationerna i en lottning, men samtidigt vill man ha ställen som är ganska nära och inte så långa resor, också för våra egna fans som kommer hit och stöttar. De betyder jättemycket i sådana här mästerskap. Vi får väl se vad det blir, men helst inte så långa resor, säger lagkaptenen Andreas Granqvist.

ANNONS

Förutsättningarna blir bättre

Han säger att Köpenhamn är en stad han föredrar på grund av närheten för svenska supportrar. På frågan vad han väljer om det står mellan en lättare grupp eller bra värdstäder är svaret dock enkelt:

– Jag föredrar en enkel grupp såklart. Det gör våra förutsättningar att gå vidare bättre. Så enkel som möjligt men ändå bra arenor och nära. Vi får se om vi hittar den mixen, säger Granqvist.

Backkollegan Mikael Lustig är inne på samma spår.

– En enkel grupp är väl svårt att få i ett EM-slutspel. Men är vi där vill vi gå vidare, samtidigt vill man få den där känslan av att våra fans kan vara där och stötta. Så någon blandning där, säger han.

Att EM nu arrangeras i tolv olika värdstäder har rört upp känslor. Bland annat har förbundskapten Janne Andersson kallat det "märkligt, rörigt och orättvist".

Även Mikael Lustig ställer sig något frågande till det nya upplägget.

– Man vill ha den här mästerskapskänslan – att det är supportrar från olika länder på ett och samma ställe. Vet inte varför det är så här, kanske är det en pengafråga att de behövde få in pengar från olika länder. Det är väl ett experiment så får man utvärdera efteråt. Det kanske lyfter det här också, säger han.

ANNONS

Bukarest som värdstad

En av värdstäderna är Bukarest. Samma stad där Sverige blev EM-klart efter 2–0 mot Rumänien i fredags. Det är också samma stad där Alexander Isak blev utsatt för rasistiska glåpord. Rumänien har tidigare straffats av det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, för rasism från läktarhåll.

– Det har hänt förut, det hände nu och det kommer säkert hända igen. Sen är det väl en klick som beter sig extremt dåligt. Jag vet inte hur hårt man ska straffa dem. Men de har fått sina chanser så jag hoppas att det blir bättre, säger Lustig.

Anton Johansson/TT

Mikael Lustig.
Mikael Lustig. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Speldatum: Den 12 juni–12 juli.

Värdstäder: För första gången i EM-historien består mästerskapet av tolv olika värdstäder; London, England, Baku, Azerbajdzjan, München, Tyskland, Rom, Italien, S:t Petersburg, Ryssland, Amsterdam, Nederländerna, Bilbao, Spanien, Bukarest, Rumänien, Budapest, Ungern, Köpenhamn, Danmark, Dublin, Irland, Glasgow, Skottland.

Grupplottning: Den 30 november i Bukarest. Då ska 20 av 24 lag vara EM-klara och resterande fyra ansluter efter playoff i Nations League i mars. Eventuellt kan ny lottning ske om något "värdland" säkrar sin slutspelsplats i playoff. Samtiga värdnationer kommer att spela två av sina gruppspelsmatcher på hemmaplan.

Gruppspelet: Mästerskapet består av sex fyrlagsgrupper, där de två främsta avancerar vidare till åttondelsfinaler. Grupp A avgörs i Rom och Baku, grupp B i S:t Petersburg och Köpenhamn, grupp C i Amsterdam och Bukarest, grupp D i London och Glasgow, grupp E i Bilbao och Dublin, grupp F i München och Budapest.

Fortsättningen av EM: Efter gruppspelets sista match, den 24 juni, väntar två matchfria dagar innan åttondelsfinaler avgörs 27–30 juni, kvartsfinaler 3–4 juli, semifinaler 7-8 juli och finalen 12 juli.

Här spelas utslagsmatcherna, åttondelsfinaler: Köpenhamn, Amsterdam, Bukarest, London, Glasgow, Bilbao, Dublin, Budapest. Kvartsfinaler: Rom, Baku, S:t Petersburg, München. Semifinaler: London. Final: London.

ANNONS