Sara Grahn storspelade i Damkronornas premiär mot Japan – och delade sedan hyllningarna med målvaktstränaren Pecka Alcén.
Sara Grahn storspelade i Damkronornas premiär mot Japan – och delade sedan hyllningarna med målvaktstränaren Pecka Alcén.

Grahn delar OS-framgången med Alcén

Sara Grahn tar inte åt sig av allt beröm efter stormatchen mot Japan. Damkronornas målvakt delar äran med Pecka Alcén.

ANNONS
|

Sara Grahn är tydlig med att det är hon som har gjort det hårda jobbet, slitet som har gjort att hon har blivit Damkronornas förstemålvakt efter Kim Martin Hasson och Valentina Wallner.

Men hon är även klar med vem som har stor del i framgången.

Brynäs tidigare målvaktstränare Pecka Alcén – som bland annat har tränat Anders Lindbäck, Jacob Markström, Niklas Svedberg och Joacim Eriksson – är personen som har hjälpt 29-åringen att utvecklas, både som målvakt och som människa.

"Speciell"

- Vår relation är jättestark. Vi har jobbat tillsammans i åtta år, så det vore konstigt om den inte vore speciell. Vi har jättestarka band och han känner mig utan och innan, säger hon.

ANNONS

- Jag kan prata med honom om precis vad som helst; om det är sociala grejer eller något om hockeyn, så har han alltid funnits där.

Under de två senaste somrarna har Grahn – tack vare Alcén – kört försäsongsträning med SHL-klubben Brynäs och hon har även kört ispass med herrlaget.

Det långa samarbetet har gjort att målvaktens utveckling har tagit fart och att hon även har blivit starkare mentalt.

- Han tränar oss väldigt hårt och på en hög nivå. Han gör ingen skillnad på om man är tjej eller kille, utan jag tränar med samma förutsättningar som en kille gör, säger hon.

- Han har satt upp mål för mig som kanske ingen annan har trott att jag ska kunna nå. Han har betytt otroligt mycket för mig.

ANNONS

"En bra kurva"

TT: När kände du att utvecklingen tog fart?

- Det är väl de senaste fyra åren som det har gått uppåt för mig, och som jag har fått en bra kurva.

- Om man jämför med Malmö-VM har jag växt otroligt mycket; hur jag reagerar på saker och sådant. Det är egentligen som natt och dag därifrån.

TT: Vad tänker du på då?

- Då tog jag det ganska hårt att vi förlorade första matchen mot Japan. Det är väl sådana saker som hur man tar sig an sådant i ett stort mästerskap, det är något som jag har växt inom.

I OS fick Sara Grahn ingen tuff start.

ANNONS

Hon storspelade mot Japan, räddade 30 av 31 skott och såg till att Damkronorna fick en bra start på turneringen och fortsatt har goda möjligheter att nå kvartsfinal.

Men för målvakten var premiären bara början.

- Det är väl inget att hymla om att vi vill vinna medalj. Men det är lång väg dit, vi måste ta steg för steg och inte fuska på vägen. Man måste ta match för match, bit för bit. Vi måste vara noggranna, säger hon.

Första steget mot medaljmatcherna togs i mötet med Japan. Nästa ska tas mot Korea.

Gangneung, TT:s utsände

Fakta: Sarah Grahn

Född: 25 september 1988 i Örebro.

Längd/vikt: 170 cm/70 kg.

Position: Målvakt.

Klubb: Brynäs.

Tidigare klubbar: IFK Hallsberg, HC Örebro 90, Örebro HK, Linköping, Oppala IK.

Främsta meriter: OS-fyra 2014, OS-fyra 2010, VM-fyra 2009, VM-brons 2007.

Aktuell: Storspelade i Damkronornas premiärseger mot Japan. Nu väntar ett möte med Korea.

Fakta: Sveriges OS-matcher

2–1 mot Japan.

Kommande matcher:

Måndagen: Korea (13.10).

Onsdag: Schweiz (04.10).

Sverige spelar i grupp B tillsammans med Schweiz, Japan och Korea. USA, Kanada, Finland och OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) möts i grupp A.

Ettan och tvåan från grupp A går direkt till semifinal. Trean och fyran spelar kvartsfinal, där de möter ettan och tvåan från grupp B.

ANNONS