Förbundskapten Rikard Grönborg har förhoppningen att Tre Kronor ska vara ett av lagen som är kvar till slutet på VM.
Förbundskapten Rikard Grönborg har förhoppningen att Tre Kronor ska vara ett av lagen som är kvar till slutet på VM.

Grönborg tänker lämna platser öppna

Förbundskapten Rikard Grönborg har redan 16 NHL-spelare på plats i VM-truppen. Men det kan komma att ansluta fler.

ANNONS
|

Dagen före VM-premiären på fredag måste Grönborg anmäla minst 15 spelare plus två målvakter. Maxtruppen är på 22 plus tre. Förbundskaptenen kan alltså välja att hålla några platser öppna, i fall att någon mer NHL-spelare skulle bli aktuell.

- Innan vi går ut med det medialt så ska vi såklart diskutera det i gruppen och med spelarna. Men visst kommer vi att lämna några platser öppna, det har vi gjort traditionellt sett och det gör vi nu också, säger Rikard Grönborg.

ANNONS

Rakell ett möjligt namn

Exakt hur många platser det kan röra sig om vill Grönborg däremot inte säga.

- Men i stort är det här laget, det är 90-95 procent av laget som du ser här. Sen om det kommer någon spelare till, det är beslut som vi tar framåt i så fall.

Några spelare som kan bli aktuella senare är Anaheims Rikard Rakell och Jakob Silfverberg samt Filip Forsberg och Viktor Arvidsson i Nashville. Men 16 NHL-stjärnor har redan anslutit, vilket är rekordmånga.

TT: Blir det mer press på er nu när ni fått hit så många NHL-spelare?

- Vi har alltid hög press på oss, men nu känns det som att vi kan tillmötesgå mycket av den. Det känns som att vi har lagdelarna för att verkligen kunna lyckas fullt ut. Och det tycker jag är väldigt viktigt.

ANNONS

"Ska vara kvar tills slutet"

Han nämner Kanada, USA och Finland som några favoriter. Och så Ryssland, som Sverige ställs mot i premiären på fredag.

- Vi har höga krav på oss och det är klart att vi ska vara ett av de lagen som är kvar till slutet, det kravet sätter vi på oss själva också. Speciellt med den här laguppställningen som vi har, säger Grönborg.

TT

Fakta: Preliminära VM-truppen

Sveriges preliminära trupp till VM i Tyskland och Frankrike 5—21 maj.

Målvakter: Viktor Fasth, CSKA Moskva, Eddie Läck, Carolina, Niklas Svedberg, Salavat Julajev.

Backar: John Klingberg, Dallas, Anton Strålman, Tampa Bay, Calle Rosén, Växjö, Oliver Ekman Larsson, Arizona, Philip Holm, Växjö, Victor Hedman, Tampa Bay, Alexander Edler, Vancouver, Jonas Brodin, Minnesota.

Forwards: Dennis Everberg, Växjö, Joel Lundqvist, Frölunda, Elias Lindholm, Carolina, Carl Söderberg, Colorado, Joakim Nordström, Carolina, Carl Klingberg, Zug, Victor Rask, Carolina, Linus Omark, Salavat Julajev, William Karlsson, Columbus, Gabriel Landeskog, Colorado, Marcus Krüger, Chicago, Joel Eriksson Ek, Minnesota, William Nylander, Toronto, Mario Kempe, Vityaz Podolsk.

ANNONS