GP guidar till hästfesten i Falsterbo

Temperaturen stiger på hästfesten i Falsterbo och det som gör tävlingarna extra heta för de svenska toppryttarna är att det ett finns biljetter till EM på hemmaplan att kämpa om. GP:s  ridsportreporter Magnus Vasell guidar till de mest rafflande tävlingarna.

ANNONS
|

Arrangemanget på Skånes sydspets har pågått en knapp vecka.

Totalt gör närmare 600 ryttare och 900 hästar från 17 nationer upp i 65 olika klasser på de tre tävlingsbanorna.

Hittills har fokus till stor del legat på morgondagens stjärnor eftersom tävlingarna i Falsterbo har blivit ett allt viktigare forum för unghästar, fyra till sju år. Ett publikt skyltfönster där sportslig framgång i tuff konkurrens kan höja prislappen på hästen rejält.

I dag drar dock de internationella tävlingarna i gång på allvar och morgon är det dags för första riktiga tungviktaren:

* Nationshoppning

Dags för säsongens femte deltävling där åtta nationslag gör upp om äran, två miljoner kronor och en plats i finalen i Barcelona i september.

ANNONS

Tävlingsmässigt är det med två rundor upplagt för raffel och spänning. Varje lag har fyra ekipage men kvartettens sämsta insats får räknas bort.

För Sverige och inte minst för förbundskaptenen Henrik Ankarcrona som med EM i Göteborg står inför sitt första mästerskap är nationshoppningen en viktig värdemätare inför kommande laguttagning.

Redan har han mött motgång i form av att tre tänkta ryttare, Rolf-Göran Bengtsson. Malin Baryard Johnsson och Angelie von Essen tackat nej. Den förste på grund av hästskada, den andra på grund av misstänkt hästskada, den tredje på grund av att hästen sålts.

Helena Persson och Evelina Tovek har kallats in med kort varsel. Räkna med att rutinerade Persson startar tillsammans med EM-stommen Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw. Ett silver från i fjol finns att försvara.

Även dressyrlaget nationstävlar med final på söndag. Som alltid är det hög klass på tävlingarna och även här är det en viktig kraftmätning med motståndarländerna som väntar. Konkurrensen om en plats i Bo Jenås EM-lag är tuff.

* Falsterbo Derby

Lördagseftermiddagens klassiker brukar drar folk. Banan, som delvis går utanför arenan, är lång och krävande och tar på krafterna hos både ryttare och häst.

I fjol överraskade otippade Ales Opatrny från Tjeckien med att ta hem segern. Dags för en ny skräll i år?

ANNONS

* Falsterbo Grand Prix

Det här är stjärnan i granen, mandeln i gröten, grädden på moset eller vad ni vill. Internationella toppnamn, omhoppning och en hinderhöjd på 1.60. En femstjärnig Grand Prix på hemmaplan med två miljoner kronor i potten. Finns inte en svensk hoppryttare av rang som inte vill vinna den här guldklimpen. I fjol gick segern till Kungen himself, Rolf- Göran Bengtsson. Hett namn i år är Peder Fredricson.

Fakta: Falsterbo horse show

* Arrangemanget, som inleddes i lördags och avslutas på söndag är anrikt. Det har tävlats på samma mark i Falsterbo i Skåne i närmare 100 år.

* 1969 hölls första svenska derbyt i hoppning på området. 1986 etablerades Falsterbo Horse Show och de årliga tävlingarna finns sedan dess på den internationella ridsportskartan.

* Jämte Gothenburg horse show och Sweden international horseshow i Solna är tävlingarna i Falsterbo störst i landet. Falsterbo lockar världseliten och är den enda svenska femstjärniga tävlingen utomhus.

* Till hästarna går det under tävlingsdagarna åt 30 ton hö 260 000 liter vatten.

* Hittills har drygt 60 000 biljetter sålts.

Fakta: Så sänder SVT

Här kan du se tävlingarna i Falsterbo:

Fredag 14 juli

Nations Cup Hoppning, omgång 1 och 2 Kl 14.15-18.00 i SVT1 och i SVT Play. Kommentator: Maria Wallberg. Expert: Lotta Björe

Lördag 15 juli

Falsterbo Derby kl 15.30-17.00 i SVT1 och i SVT Play. Kommentator: Maria Wallberg. Expert: Lotta Björe

Söndag 16 juli

Nations Cup Dressyr Grand Prix Special och Nations Cup Dressyr Grand Prix Kür:10.00-13.00 i SVT1 och i SVT Play. Kommentator: Maria Wallberg. Expert: Gunilla Byström.

Grand Prix Final Hoppning kl 14.00-16.30 i SVT1 och SVT Play. Kommentator: Maria Wallberg. Expert: Lotta Björe

ANNONS