GP går för vinst – precis som Frölunda

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

På västkusten i allmänhet och Göteborg i synnerhet finns det bara en målbild för hockeylaget Frölunda HC. Det är vinst, förstås.

Det låter aningen osvenskt – men det är också oerhört skönt med spelare och tränare som inte slänger ur sig klyschor utan pangar på direkt.

"Vi ska vinna det som vi ställer upp i. Det är inget som ändrats där", säger kapten Joel Lundqvistoch går ut och smäller på lagkompisar som om augustiträningen är en avgörande match sju på vägen mot LeMat-pokalen.

Det är underbart att se på nära håll.

Det lyfter hockeyn i regionen med ett lag som ligger i absoluta toppen – och när du svänger förbi ishallen Frölundaborg en varm augustidag så förstår du hur bra Frölunda egentligen är.

ANNONS

Här åker exempelvis New York Rangers keeper Henrik Lundqvist (Järpen) tillsammans med John Klingberg (Lerum) från Dallas, Viktor Svedberg (Göteborg) från Chicago och Vancouvers Loui Eriksson (Lerum).

Om inte Erik Karlsson (Landsbro) just nu befunnit sig på smekmånad med nyblivna frugan Melissa (grattis, förresten!) så hade garanterat han också varit "hemma".

För om du nån gång spelat i Frölunda så är det hit som spelarna oftast återvänder. Gästvänliga istider, eget omklädningsrum och gym ... allt finns ju för att hålla sommarformen.

Och då har vi inte ens nämnt gemenskapen.

Frölunda bygger relationer – och på varje NHL-träning sitter ett gäng juniorspelare från FHC och suger åt sig kunskap som wettexdukar.

FÖRRESTEN: DET ÄR inte helt lätt för Loui Eriksson, 32, när han kommer hem till Göteborg.

"Jag vet inte om folk känner igen mig för att jag spelar hockey – eller för att jag är lik Håkan."

Håkan är alltså Hellström ... och det är en av sakerna Loui berättar i säsongspremiären av 031 Hockey. Programmet ligger på gp.se från morgonen – och nu kommer vi sända tv ända tills Frölundas säsong är över.

Det kan alltså pågå till slutet av april ...

ANNONS

TILL SIST: Att stortalangen Rasmus Dahlin – också gäst i tv-programmet – kommer att tas hårt i vinter fick vi se redan i premiären när Färjestads hemvändare Dick Axelsson markerade att han inte gillar snurrfinter emot sig.

Det kommer garanterat fler fysiska utmaningar för backen i vinter – men jag tror att HC Lidköpings-killen kommer att lösa allt på sig eget speciella sätt.

"Jag älskar ju att spela hockey" – följt av en axelryckning.

Och behövs hjälp finns alltid Kristoffer Gunnarsson eller Pontus Widerström i närheten ...

Plus 1

Regnsbågsdomare. Jag gillar att svensk hockey, nu senast via domarna, har tagit på sig att vara en sport där alla är välkomna. Elitdomarna kommer att köra med regnbågsfärgade märken på armarna i vinter.

Plus 2

Henrik Lundqvist. Har nästan alltid tid för en autograf eller selfie – oavsett hur lång kön av fans är.

ANNONS