GP AVSLÖJAR: Så ska "köpta landslag" stoppas

Under sommarens friidrotts-EM var Turkiet plötsligt en stornation – mycket tack vare löpare från Afrika som nyligen bytt land. Nu föreslår det europeiska friidrottsförbundet en kraftfull skärpning av reglerna. – Jag är positivt förvånad över hur snabbt och rejält de agerar, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på svensk friidrott.

ANNONS
|

2014 tog Turkiet sammanlagt en medalj, ett brons, och hamnade sist i medaljligan. Två år senare var landet betydligt mer framgångsrikt och knep hela tolv medaljer. Succén möttes dock av mer kritik än hyllningar, för medaljerna vanns av framför allt löpare som tidigare representerat Kenya, men som på kort tid bytt land och nu tävlade för Turkiet.

– Det blev så otroligt tydligt där. Turkiet firade extrema framgångar, men det var liksom ingen genuin glädje runt det. Jag är glad att det europeiska förbundet agerar nu, säger Stefan Olsson.

Läs också: Nya trenden – köpta landslag

GP har tagit del av det förslag som det europeiska friidrottsförbundet, EAA, nu skickat till det internationella förbundet, IAAF. Förslaget är godkänt av styrelsen som alltså representerar de 51 europeiska medlemsländerna. Och det är kraftfulla förändringar som föreslås:

ANNONS

Måste vänta i fem år

Den utövare som tävlat för en nation, men sedan bytt medborgarskap, måste enligt det nya förslaget vänta i fem år innan han eller hon får tävla för den nya nationen.

Enligt de nuvarande reglerna är ”karensen” på tre år – och framför allt så går den att förhandla bort om de inblandade länderna är överens. Det var därför som Turkiet kunde ställa upp med löpare som bara några månader tidigare tävlat för Kenya.

Enligt EAA:s nya förslag stryks alla möjligheter till förkortad karenstid – fem år ska gälla i samtliga fall. Det innebär exempelvis att Abeba Aregawi, som blev svensk medborgare i juni 2012, inte hade kunnat representera Sverige förrän juni 2017.

– Det är definitivt en skärpning som är både nyttig och nödvändig i mina ögon. Jag är positivt förvånad över hur snabbt och rejält de agerar.

Det blir betydligt tuffare att få byta land – är det rätt?

– Jag tror att man är rätt ute, ja. I fotbollen får man ju inte byta alls om man har representerat ett landslag, men man måste förstå att vi har aktiva som kan komma till ett land under olika premisser. Vi har en flyktingsituation, exempelvis, det måste man ta hänsyn till. Och har man inte gjort någon landskamp tidigare så är det ju inte lika tuffa regler när man byter land, säger Stefan Olsson.

ANNONS

Även de reglerna skärps dock i det nya förslaget – den som byter medborgarskap, men inte tidigare gjort någon landskamp, måste vänta i två år innan han eller hon får tävla för det nya landet. Tidigare var det ett år som gällde – en tidsperiod som också gick att förhandla ner.

"En extremt global sport"

Förslaget har alltså skickats till IAAF som väntas ta upp frågan på sitt styrelsemötei april. I sitt förslag motiverar EAA:

”Den nuvarande situationen skapar en förvirrande bild av idrotten i allmänhetens ögon. De vinnaresom nyligen blivit medborgare är ännu inte förknippade med landet som de tävlar för. Därför har deras bedrifter, även om de i sig uppskattas, ingen positiv effekt på ”skapandet av berättelser” kring friidrotten. De hjälper heller inte marknadsföringen och utvecklingen av friidrott på lokal gräsrotsnivå.”

Har tillsatt en arbetsgrupp

Stefan Olsson tror att förslaget har goda möjligheter att vinna gehör hos IAAF.

– Sedan Sebastian Coe tog över har man gjort ett stort reformarbete, så tajmingen är ganska god. Och de har tillsatt en arbetsgrupp för att titta på just den här frågan, så de är inte främmande för det. Sedan är ju friidrott en extremt global sport med 214 medlemsländer, så det är fler som ska med på båten, säger Olsson.

ANNONS

Toralf Nilsson, som sitter i EAA:s styrelse, är också optimistisk till att förslaget kan leda tillen förändring:

– Vi är ju ett världsdels-förbund som lägger fram detta. Det är ganska stor skillnad jämfört med om det vore en enskild nation. Och vi har fått signaler att även de afrikanska länderna vill få till en förändring. Tanken är att reglerna ska vara på plats till VM i augusti, säger Nilsson.

ANNONS