Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Got event anklagas för att ha ignorerat instruktioner

Got event fick tydliga instruktioner om hur konstgräsplanerna på Heden fick belastas under ridsport-EM. Enligt uppgifter till GP ignorerade man dessa – vilket ledde till att planerna förstördes. – Allt har gjorts by the book, hävdar Got events ordförande Bettan Andersson – trots att utredningen bara påbörjats.

GP har talat med en person med insyn i verksamheten under – och framför allt efter – EM. För där var när området skulle återställas från hästfesten som alldeles för tunga maskiner användes, vilket lämnat djupa spår i planerna – som nu är oanvändbara åtminstone året ut.
– De har informerats flera gånger, både muntligt och skriftligt. Men sedan har de struntat i det och krossat planerna fullständigt. Alla som sysslar med konstgräs vet hur man behandlar det, men de som gjort det här har ingen koll alls, säger uppgiftslämnaren som vill vara anonym.

Enligt uppgifter till GP har Got event med deras underleverantörer använt alldeles för tunga fordon och dessutom struntat i att skydda underlaget med hjälp av skivor under däcken på lastbilarna. Något som gör att planerna nu måste repareras – troligen för miljontals kronor.
Inom Got event förnekar man dock att instruktionerna skulle ha ignorerats.
– De har följt det till punkt och pricka enligt de uppgifter som jag fått, säger vd Lotta Nibell. 
– Enligt mina uppgifter har allt gjorts by the book, att det skulle ha använts för tunga fordon är bara spekulationer, säger ordförande Bettan Andersson.

Men mannen som utreder vad som faktiskt hänt är inte alls lika säker. Andreas Flygare är projektledare på idrotts- och föreningsförvaltningen och van vid att jobba med konstgräs. Han var med och instruerade Got Event om hur planerna fick belastas och är också den som nu försöker utröna vad som gick snett. 
– Vi gick ut med hur högt däcktryck det får vara på planerna, för det är det viktigaste. Vi har gett rekommendationer, och om det har följts eller inte vill jag inte svara på förrän vi har utrett ordentligt. Vi har konsulter som är där och tittar på det nu, säger han.

Men om experter gett tydliga instruktioner på hur planerna skulle skyddas, och de ändå skadats så illa – tyder inte det på att man ignorerat instruktionerna?
– Det kan kännas som ett rimligt antagande, men tills vi är säkra på vad som hänt vill jag inte spekulera. Vi kommer att ha möte med vår hyresgäst (Got event) och stämma av detta. Vi vet ju att det är skador på planerna och det ser jag som tragiskt, säger Andreas Flygare.

Läs mer om Rid-EM
Mest läst