Globala influenser stärker Sverige: "Berikande"

Varken Lisa Gunnarsson eller Armand Duplantis har växt upp i Sverige. Förbundskapten Karin Torneklint menar att det finns en stor fördel med att ha med individer som inte skolats i en svensk kontext.  – Det berikar landslaget, säger hon.

ANNONS
|

Det är i stavhoppet man hittar de största svenska talangerna just nu. Armand Duplantis med sitt juniorvärldsrekord på 5.90 och Lisa Gunnarsson som jagar Angelica Bengtssons svenska juniorrekord är VM-truppens ynglingar och stora framtidshopp. De delar något mer – deras bakgrund. Lisa Gunnarsson har bara bott tre år i Sverige under sin uppväxt. Armand Duplantis har aldrig bott i sin mammas hemland. Ändå är de här i London redo att tävla för Sverige. Deras medverkan tillför något unikt till landslaget, enligt Karin Torneklint.

– Man får in massa olika tänk. Sättet som vi tänker på behöver inte vara det bästa sättet. Det blir intressanta diskussioner och framförallt är det väldigt intressant för coacher att träffas och diskutera olika upplägg, och tränarstilar. Man har tagit sig an olika sätt i olika länder, säger hon.

ANNONS

"Vissa kulturskillnader"

I den svenska VM-truppen finns en mängd idrottare som inte har sin träningsbas i sitt hemland. Ett gäng bor och verkar i USA, Lisa Gunnarsson återfinns i Frankrike och Maria Larsson och Mikael Ekvall tillbringar mycket tid i Australien. Det skapar vissa problem för landslagsledningen.

– De stora utmaningarna för mig är att ha nära kontakt. Jag kan inte hälsa på folk så det blir på mejl eller telefon. Deras coacher kan prata andra språk och kan ha ett annat sätt se på saker och ting. Det är vissa kulturskillnader, säger Karin Torneklint.

Hur märker man det?

– Ett roligt exempel är när Armand Duplantis var 15 år och aktuell för Finnkampen. I Sverige är vi väldigt försiktiga med att ta in så unga i laget. Jag ringde och pratade med hans föräldrar och frågade om det här var bra för honom, annars skulle vi inte ta ut honom. De förstod inte ens frågan. Varför skulle det inte vara bra för honom, frågade de.

Öppnar för fler

Lisa Gunnarsson och Armand Duplantis är två exempel på svenska friidrottstalanger som upptäcks i utlandet. Karin Torneklint menar att det mycket väl kan bli fler i framtiden.

– Det finns säkert massor med folk som bor i andra länder som inte vi har koll på och som kan slå igenom, säger hon.

ANNONS

Lisa Gunnarsson gör sitt första mästerskap i London. Trots att hon inte har samma bakgrund som landslagskollegorna har hon känt sig välkommen från början.

– Det har inte varit några problem för mig. Jag tycker jag har klarat av att komma in på ett bra sätt. Jag tycker alla är jättevälkomnande. Vi är ju ett landslag som ska stötta varandra, så varför skulle det inte vara så, säger hon.

ANNONS