Gatlin snuvade Bolt på avslutningsguldet

ANNONS
|

Alla sportvärldens blickar var riktade mot England och London när det var dags för 100 metersfinalen för herrar. Den stora frågan var; ska Bolt få avsluta med ett fjärde VM-guld?

Inför finalen hade dock den jamaicanske superstjärnan blandat och gett. Under semifinalen fick han för första gången under ett världsmästerskap se sig ifrånsprungen när han slutade tvåa bakom amerikanen Christian Coleman. När finalen väl var igång var det två amerikaner som sprang från Bolt som fick ta avsked med ett brons. Guldet gick istället till den skandalomsusade amerikanen Justin Gatlin – som efter många år i Bolts skugga nu vann ett stort mästerskap – 12 år efter hans senaste VM-titel.

ANNONS

– Ni har kallat det förluster, förluster, förluster. Jag har kallat det lektioner, lektioner, lektioner. Genom åren har jag lärt mig att han kommer på slutet. Han vet att han inte är bra i starten men han kommer som ett flygplan de sista 50 metrarna. Jag vill tacka alla mina supportrar, jag dedikerar guldet till dem, säger Gatlin.

Amerikanen bugade djupt för Bolt efter finalen och var full av lovord efter densamma.

– Han har sprungit på häpnadsväckande tider. Han har inspirerat mig att bli en starkare och snabbare idrottsman. Vi har utvecklat så mycket respekt för varandra genom åren. Media tror att vi är rivaler som hatar varandra, när det egentligen är tvärtom. Jag känner inget annat än respekt för honom, säger Gatlin.

"Jag visste att det här var slutet"

Bolt grämde sig över det missade, det som för honom skulle ha blivit det fjärde, VM-guldet.

– Jag är inte glad att jag förlorade oavsett vem det var som vann. Jag blir alltid besviken när jag inte vinner. Jag visste att det här var slutet och jag ville att det skulle fungera, säger han.

Trots att jamaicanen kände att han inte var i toppform njöt han av den sista showen. Även om det inte var han som drog det längsta strået i själva löp-tävlingen var det Bolt som fick ta emot kvällens överlägset största ovationer. 30-åringens ärevarv ville aldrig ta slut.

ANNONS

– Jag kommer sakna fansen mest. Jag uppskattade verkligen stödet från publiken, säger han.

Vinnaren buades ut

35-åringe Gatlin har tidigare varit avstäng i fyra år för doping, något som publiken i London inte glömt då man buade ut guldmedaljören. Bolt höll inte med åskådarna.

– Han har jobbat hårt och förtjänade det. Grattis, bra jobbat! Jag försökte göra mitt bästa men det räckte inte.

Silvret gick till Christian Coleman som därmed sprungit snabbare än Bolt vid två tillfällen under VM i London.

Bolt har en gren kvar

För Usain Bolt var finalen hans individuella lopp, men han jamaicanen har fortfarande chans att avsluta sin mästerskapskarriär med guld. Han deltar nämligen även i den korta stafetten, 4x100 meter, om en vecka då han kan ta sitt tolfte VM-guld. Jamaicanen stannar på sju individuella VM-titlar.

När klockan tickade ner mot midnatt och Bolt hade kommit förbi havet av selfies och autografer längs med läktarkanterna sammanfattade han med sina egna ord sin karriär och hur han vill bli ihågkommen.

– Jag har visat för världen att jag är en av de största idrottarna. Jag tror inte den här kvällen har förändrat det.

Kan det komma en ny Usain Bolt?

– Nej, det tror jag inte. Jag är annorlunda. Jag har visat genom åren att jag är unik. Jag gör saker annorlunda än alla andra.

ANNONS

ANNONS