Gaisbasen lämnar – efter hot mot hustrun

Gais ordförande Tomas Andersson kommer inte att ställa upp för omval.  Han uppger familjeskäl som orsak och skriver att ”när min fru Annika drabbats av det, så tycker jag att måttet är rågat”.

ANNONS
|

Tomas Andersson tog över ordförande-klubban i Gais i mars 2013. Då var föreningen så gott som konkursmässig, ekonomin var i fritt fall, och Andersson inledde en storstädning av finanserna.

Sedan dess har ekonomin sakta men säkert blivit allt stabilare, medan de sportsliga resultaten inte varit lika imponerande. Årets säsong har varit minst sagt svajig, och i somras byttes huvudtränaren Benjamin Westman ut mot Bosko Orovic.

Ännu har Gais inte klarat kontraktet.

På söndagen –bara timmar innan ödesmatchen mot Åtvidaberg –meddelade Tomas Andersson att han inte ställer för omval som ordförande.

– Gällande styrelsen i GAIS efter nästa årsmöte, så behöver jag av familjeskäl redan nu meddela att jag inte kommer att ställa upp för omval som ordförande. Men, det är ju en lång tid till årsmötet i mars nästa år och absolut inget speciellt med detta, skriver Andersson.

ANNONS

"Tyvärr har sportslig besvikelse gett en del problematik"

Han berättar också att de klena resultaten gjort både honom och hans fru, skådespelaren Annika Andersson, utsatta.

– Tyvärr har sportslig besvikelse gett en del problematik, vilket yttrat sig personligt och när även min fru Annika drabbats av det, så tycker jag att måttet är rågat. Det må vara oerhört få individer som agerar så, men påverkan via sociala medier och även media i stort, tror jag också förstärker sådant, skriver Andersson.

För GP utvecklar han vad som fick honom att fatta beslutet:

– Jag vill inte gå in på detaljer, men det var en påverkad man som uttryckte sig på olika sätt. Detta påverkade Annika väldigt mycket och därmed även mig. Det är anledningen att jag känner mig tvingad att ta det här beslutet nu, det hade jag aldrig gjort annars.

"Det här är ju inte unikt, men Annika är ju känd"

Annika Andersson har tidigare berättat om händelsen på instagram. Det var efter en föreställning i Lisebergshallen som en man ska ha närmat sig henne och uppträtt aggressivt och hotat med sexuellt våld. ”Först blev jag rädd, sen mådde jag dåligt, men nu är jag mest förbannad.” skrev Annika Andersson då.

–Det här är ju inte unikt, men Annika är ju känd, vilket de flesta som är gift med en klubbledare kanske inte är. Och när det drabbar en närstående –då går det inte längre, säger Tomas Andersson.

ANNONS

Han kommer att sitta kvar som ordförande i styrelsen fram till årsmötet i mars. I sin text målar han upp en ljus bild inför Gais framtid – trots att man alltså i nuläget ligger pyrt till i tabellen.

– Får vi bara till det här året så ser det bra ut. Det finns en större substans i föreningen och större möjligheter nu än vad de har gjort tidigare, det tycker jag verkligen, säger Andersson.

"Jag är lika mycket gaisare nu som innan"

Förutom ordförande är han också storsponsor i Gais, och äger genom sitt företag Gaisgården. Något som inte förändras av avhoppet.

– Nej, om inte någon skulle få för sig att köpa den… Jag är lika mycket gaisare nu som innan och har sponsrat den här föreningen i 25 år. Samtidigt är det klart att det är lättare att hantera en kris genom specialinsatser när man själv är med och vet precis vart pengarna går. Men jag vill föreningen lika väl som alltid och man måste komma ihåg att 99 procent är goda krafter, säger Tomas Andersson.

Gais klubbchef Erik Bergqvist blev tagen på sängen av beskedet.

– Att infon kom på hemsidan var inget som jag eller övriga i styrelsen kände till eller har varit inblandade i rent tidsmässigt eller innehållsmässigt. Vi fick infon bara en kort stund innan det lades ut, skriver Bergqvist i ett sms till GP.

ANNONS

GP har varit i kontakt med Annika Andersson, som har avböjt att kommentera händelsen.

ANNONS