Gais fick jubla över tre poäng mot Helsingborg. Arkivbild.
Gais fick jubla över tre poäng mot Helsingborg. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Gais-seger tog Värnamo närmare allsvenskan

Gais bortaskräll mot Helsingborg gav göteborgarna tre sköna poäng i superettans botten. Och skänkte IFK Värnamo en hjälpande hand i andra änden av tabellen.

Ja, det var både grönsvarta gaisare och supportrar till Värnamo som kunde jubla efter 1–0-segern mot Helsingborg på Olympia.

För Gais, fortfarande kvar på negativ kvalplats, innebar segern att laget har skaffat sig en sexpoängslucka till Falkenberg på nedflyttningsplats – medan det bara är en poäng upp till säker mark.

Simon Alexandersson hade gjort mål som inhoppare i två raka matcher och när han nu fick förtroendet från start nickade han in matchens enda mål på en hörna redan i fjärde minuten. Gais hade också en matchhjälte i duktige målvakten Mathias Karlsson, som i 90:e minuten reflexräddade Anthony van der Hurks avslut och såg till att nollan förblev intakt till slutsignalen.

För sensationella serieledaren IFK Värnamo kommer spel i fotbollsallsvenskan allt närmare. Med fyra matcher kvar skiljer tio poäng ned till trean Helsingborg, så om Värnamo vinner borta mot AFC Eskilstuna på måndag är klubben för första gången någonsin klar för spel i högsta serien.

Även tvåan Gif Sundsvall har ett ganska tacksamt läge med fem poäng ned till Helsingborg.

Trelleborg hemmaslog AFC med 4–0 på tisdagen och är bara en poäng bakom Helsingborg, som är kvar på kvalplats.

Fakta: Toppen i superettan

Fyra omgångar återstår i superettan, där de två bästa lagen flyttas upp till allsvenskan medan trean får kvala mot lag 14 i allsvenskan.