Daniel Svensson hämtar ut sin nummerlapp till Göteborgsvarvet.
Daniel Svensson hämtar ut sin nummerlapp till Göteborgsvarvet.

"Jag vill mest att folk ska försvinna ur vägen"

Folk strömmade till Svenska Mässan under torsdagen för att hämta de åtråvärda nummerlapparna. – Nu är jag tvungen att springa, säger Daniel Svensson.

ANNONS
|

Med två dagar kvar till årets stora löpardag i Göteborg forsade människor i alla åldrar och former till Svenska Mässan för att hämta ut beviset på att de ska springa Göteborgsvarvet. Nummerlapparna delades ut i fållor efter startnummer och under hela torsdagen sökte funktionärer i de stora lådorna efter rätt sifferkombination.

Lina Granlund springer sitt tredje varv på lördag och genomlider samma känslomässiga bergodalbana inför varje gång.

– Nu några dagar innan känns det alltid okej. Sen när jag står i startgruppen ångrar jag mig alltid. Men när man väl kommit upp till Avenyn får man energi igen. Och det brukar behövas, då är man rätt slut, säger hon.

ANNONS

Daniel Svensson gjorde entré till nummerlappskön med en cykelhjälm på huvudet. Med två föräldrar som sprungit cirka 30 upplagor av Varvet tillsammans ligger halvmaran i blodet på honom.

– Det blir fjärde gången för mig men jag siktar mest på att inte falla för långt bak bland startgrupperna. Förra året sprang jag på 1.30 men nu har jag lagt på mig 10 självförvållade kilon och siktar på två timmar, säger han.

Hur är det att vara en del av folkfesten Göteborgsvarvet?

– Jag vill mest att folk ska försvinna ur vägen. Förra gången fick jag springa i diken för att komma förbi. Det är därför jag vill starta så långt fram som möjligt.

Efter att de springglada deltagarna hämtat ut sitt lyckonummer fick de passera igenom mässhallen där prylar av alla de slag lös upp väggar och golv. Göteborg Friidrottsförbunds ordförande Anneli Hulthéns röst hördes ur en mikrofon i bakgrunden då hon förespråkade vikten av motion på en scen i hallen.

Det var en del nervösa ben som vandrade förbi montrar och sedan sökte sig ut i det fria igen. Sara Kindblad behöver dock inte oroa sig speciellt mycket över hur det går på lördag. Hon har ett större och viktigare mål längre fram.

ANNONS

– Detta är bara ett delmål inför Berlin Marathon som jag ska springa i september. Men det är skön stämningen här och hela staden lever verkligen upp, säger hon.

Också elitlöparna fick hämta ut sina nummerplåtar i mässhallen. Yared Admasu från Etiopien tränar sedan två år tillbaka med Mustafa Mohammed och Meraf Bahta i Hälle IF. Nu hoppas han nå en topplats i sin varvet-debut.

– Jag siktar på topp fem. Den här tävlingen är internationellt känd och en av de största, säger han.

ANNONS