Göteborgsvarvet – en folkfest för alla: "Jag har sportlexi"

ANNONS
|

– Vi satte oss på andra sidan först men tänkte att det kunde bli lite tufft i värmen men vi har frukt och vatten med oss, så vi ska nog överleva, säger Gill Andersson.

Bredvid henne satt maken Thomas samt Sven-Erik och Christina Anderson, vänner sedan 50 år. Deras barn har sprungit varvet flera gånger men aldrig tidigare med föräldrarna på plats. Starttiden för sista barnet var kvart över tre på eftermiddagen.

– Jag tror att de uppskattar att vi här, säger Christina Anderson.

– Och så är det ju folkfest, tillade Thomas.

Solen gassade redan tidigt på förmiddagen när löpare och besökare trängdes på Drottningtorget i centrala Göteborg för att komma med ettans spårvagn till Slottsskogen. Lisebergslinjen körde också i skytteltrafik mellan torget och Slottsskogen.

ANNONS

– Jag är på väg och står här nu på en sprängfull spårvagn, rapporterade en av resenärerna i mobilen.

Sven Göthlin från Stockholmstrakten fick till slut en sittplats på vagnen – på väg mot sitt femte Göteborgsvarv.

– Jag hoppas på en tid under två timmar, det är för varmt för att springa snabbare. Jag tänker stanna mycket, dricka ordentligt och njuta, berättade han innan han hoppade av vagnen i Slottsskogen.

Thomas Karlsson och Emelie Karlsson från Krokslätt slog sig ner på gräset där Thomas laddade med pastasallad i god tid inför loppet. Förra året sprang han på tiden 1.37.

– Men jag tänker ta det lite lugnare i år och försöka springa på 1.45, dricka mycket vatten och njuta, säger han.

Och det är ljuv musik i läkarens Claes Mangelus öron. Han basar för tältsjukhuset som för dagen inrättats på Slottsskogsvallen med 24 sängplatser.

– Det är löpare i mellangruppen, som har en tid att försvara som är vår största riskgrupp.

Hela sjukvårdsteamet består av 130 personer och vid sidan av Slottsskogsvallen fanns också flera sjukvårdstationer längs banan.

För den som inte ville springa varvet fanns gympapass i Slottsskogen under ledning av Cecilia Hedström. Efter att ha överlevt äggstockscancer bytte hon yrkesbana, från fotograf till personlig tränare.

ANNONS

– Efter cancern har jag förstått hur viktigt det är att träna kroppen även för den mentala hälsan, säger hon.

För Ali Jelal, hans yngre bror Issa, 14 år, och deras pappa Kemal väntade hektiska timmar under gårdagen. För bara ett år sedan tog de över driften av korvkiosken vid Linnéplatsen och det var deras första Göteborgsvarv. För dagen hade de laddat för att sälja fyra gånger mer portioner av allt.

– Det är varm korv, kebab och dricka som går mest, säger Ali Jelal.

Annika, som hade jobbat natt och måste hem och sova, hade missat Göteborgsvarvet helt.

– Jag brukar säga att jag har sportlexi, säger hon.

ANNONS