Göteborgsklubbarna oense om hur tv-miljonerna ska fördelas

ANNONS
|

Det rådande tv-avtalet ger Sveriges 32 elitföreningar på herrsidan 240 miljoner kronor. 75 procent av pengar går till allsvenska klubbar, och 25 procent till Superettan, och ju högre placering laget haft de senaste fem åren desto större del av pengarna. För IFK Göteborg var summan förra året knappt tio miljoner kronor, medan Gais fick omkring 3,5 miljoner.

När nu Discovery köpt rättigheterna och är beredda att betala cirka 540 miljoner kronor per år så innebär det en fördubbling av intäkterna till Sef – och i förlängningen till klubbarna.

– Det är naturligtvis glädjande, men Sverige är inte en isolerad ö. Om Danmark lyckas tredubbla sitt avtal så har vi ju ändå tappt i konkurrenskraft. Så det är för tidigt att säga vad det här innebär, säger IFK Göteborgs kassör Jakob Andreasson.

ANNONS

I superettaklubben Gais är väntar man också med att jubla.

– Det är självklart fantastiskt bra jobbat av Sef, men jag ser en risk i att fördubblingen av medel gör att de allsvenska lagen får ett försprång. Då kan klyftorna öka i svensk fotboll. Det blir en fråga att diskutera hur det ska fördelas, själv tycker jag inte att vi ska ha en fotboll där några storlag drar ifrån, jag tycker att vi ska tillvara på att vi har en skön tävling som fortfarande lever, säger Bergqvist.

Andreasson i Blåvitt tycker tvärtom.

– Vi tycker generellt att pengarna fördelas lite för jämnt, det lönar sig inte riktigt att vara sportsligt framgångsrik. Det skulle också ge en annan möjlighet att satsa mot Europa, säger han.

BK Häckens sportchef Sonny Karlsson:

– Det är ju positivt att det kommer mer pengar, men sedan vet vi inte om andra ligor höjer ännu mer. Skillnaden mellan lagen där uppe och de där nere ökar och det kan ju vara positivt om vi vill hävda oss i Europa.

Men?

– Personligen gillar jag tanken att ligor ska vara så jämna som möjligt, lite som i USA där de sämsta lagen får välja först i draften.

ANNONS

Mats Enquist är generalsekreterare i Sef, och mycket nöjd med avtalet som träder i kraft 2020.

– Det känns väldigt bra och det kommer att ge betydande intäkter till klubbarna. Jag misstänker att det kommer att bli diskussioner om hur pengarna ska fördelas, men det är upp till klubbarna att komma överens om.

ANNONS