Göteborgs 50 stjärnor

Det här är stadens 50 hetaste idrottare. Göteborgs-Postens krönikör Johan Rylander väljer för sjätte året i rad ut vilka som platsar.

ANNONS
|

1 (2) JOEL LUNDQVIST, ISHOCKEY

Vem kunde tro att en 33-åring skulle peaka och prestera sitt livs hockey? Given i Pär Mårts Tre Kronor fram till VM och den som ska leda Frölunda till ett efterlängtat SM-guld. Mer populär än någonsin i Scandinavium.

2 (NY) KHADDI SAGNIA, FRIIDROTT

Längdtjejen från Ullevi har allt som krävs när det gäller stjärnkvalitet. Tillbaka på listan med besked! Sjua på VM i Peking, 6,78 som personligt rekord, SM-guld. Tidsfråga innan hon är förbi Erica Johansson i historieböckerna. Det sker när Sagnia hoppar längre än 6,99 ...

3 (1) LASSE VIBE, FOTBOLL

ANNONS

Jag är övertygad om att IFK Göteborg sålde guldet när Lasse Vibe såldes till London. För så mycket betydde dansken för det lag som slogs om allsvenska guldet in i den sista omgången.

4 (NY) GUSTAV SVENSSON, FOTBOLL

Dominant på mitten i stans största lag – och belönades till och med en landslagsplats i slutet av säsongen. Var med och spelade Sverige till EM-slutspel i Frankrike.

5 (29) SIMON GUSTAFSON, FOTBOLL

Svajig i humöret, men fortfarande en lika stor talang. Flyttade från BK Häcken och Hisingen och gör succé i holländska Feyenoord. Landslagsmaterial – redan i EM? U21-guld i EM.

6 (NY) MATTIAS JANMARK , ISHOCKEY

Skulle egentligen spela i Frölunda, men valde att testa på Dallas Stars camp i höstas. Där, i världens bästa liga, blev han kvar. Imponerande!

7 (9) ANDREAS JOHNSON, ISHOCKEY

Frölundas vassaste målskytt (22 mål), som kommer att få chanser i Tre Kronor. Har lovat att göra 29 mål under pågående säsong. Går till Toronto Maple Leafs i vår.

8 (NY) RIKARD KARLBERG, GOLF

Proffs redan 2006, men hur många vet vem den här 29-åringen från Ale GK är? Vann för första gången på Europatouren så sent som i september, efter särspel mot förre världsettan Martin Kaymer!

ANNONS

9 (NY) RYAN LASCH, ISHOCKEY

Det var många som sörjde när Mathis Olimb försvann från stan för en bättre hockey och lön i KHL. Men den lille ersättande amerikanen går rätt fram och ligger i poängligans topp. Orsaken till Joel Lundqvists lyft.

10 (12) BJÖRN GOOP, TRAV

Passerade i slutet av året milstenen 6 000 segrar – och ingen kusk i Sverige vinner fler lopp än värmlänningen med filial på Åby.

11 (27) GUSTAV ENGVALL, FOTBOLL

Tog inte riktigt det allsvenska steget som jag hoppades på, men är på väg att flytta till Premier League. Det är en bättre liga än dit Lasse Vibe gick. Grym mot AIK!

12 (15) JOHN ALVBÅGE, FOTBOLL

Allsvenskans vassaste keeper, nytt treårskontrakt i Blåvitt – men inte ens intressant för Erik Hamréns januariturné? Märkligt. Dessutom stort hjärta.

13 (38) LISA EK, FOTBOLL

Gjorde ett ärligt försök att ta sig in i Pia Sundhages landslag, men missade och lämnade därefter Göteborg FC under säsongen – för att leva drömmen som proffs i italienska Fiorentina!

14 (20) MARTIN LARSEN, BOWLING

Guld på Masters i EM i somras – och ett skutt uppåt på listan. Pergamonliraren har 39 perfekta 300-serier i karriären, en bowlare i världsklass helt enkelt.

ANNONS

15 (6) ANDERS SVENSSON, FOTBOLL

Klev den sista aktiva säsongen ner som mittback i det Elfsborg som länge var med i guldstriden. Sveriges meste landslagsman var också aktuell för ett äventyr i Indien. Vem skriver memoarerna?

16 (NY) ROBERT BERGH, TRAV

Vinner 22,1 procent av alla lopp som tränare – och har kört in över 23 miljoner kronor under säsongen. Bergsåkerskusken som flyttat till Åby är en stjärna.

17 (3) IDA ODÉN, HANDBOLL

Avslutade karriären med ett nionde SM-guld för Sävehof – för att därefter satsa på civil karriär. Blev också mamma i slutet av november.

18 (NY) JOHAN SUNDSTRÖM, ISHOCKEY

Alla pratade om Frölundas nye stjärncenter – men vem kunde ana att Johan skulle vara det? Överraskat alla och uttagen till Tre Kronor. Tuff, hård och målfarlig!

19 (8) MATHIS OLIMB, ISHOCKEY

Mycket riktigt Frölundas mest värdefulle under förra säsongen. Valde att dubbla lönen i Jokerit – men trivdes inte, lämnade mitt i säsongen för Kloten i Schweiz och kommer tillbaka till Göteborg till slut?

20 (11) MARTIN ÖSTHOLM, INNEBANDY

Vann serien, men åkte ut mot Helsingborg i kvarten – och det svider än. Pixbo leder på nytt serien och lagkapten Östholm är fortfarande en världsback.

ANNONS

21 (25) ANNA-CARIN AHLQUIST, BORDTENNIS

Blev 1 oktober 2012 rankad etta i världen – och har stannat på den positionen sedan dess! Kommer naturligtvis att vara ett guldhopp i Paralympics 2016.

22 (NY) SARA HJORTING, INNEBANDY

Petad i 70 minuter och två straffar av VM-finalen – men då kom Pixbos keeper in och vann guldet till Sverige. Tog två av tre straffar! Har aldrig vunnit SM-guld, men nu kan det vara dags. Då måste Sara spika igen.

23 (NY) ANNE-LIE RININSLAND, BEACHVOLLEY

Utsedd till landets allra bästa beachvolleyspelare – och kanske ett namn för OS i Rio till sommaren? Vann en internationell turnering i Sotji – och kvalar mot OS!

24 (28) MARTIN STRÖMBERG, SEGLING

När Martin Strömberg seglade i mål i Volvo Ocean Race som trea dansade och log hela den uppbyggda staden i Frihamnen. Mäktigt värre.

25 (NY) ESKIL KINNEBERG, ORIENTERING

Norrmannen sprang som en gud på sista sträckan när IFK Göteborg helt överraskande slog till och vann internationella tävlingen Tiomila.

26 (22) LINUS ARNESSON, HANDBOLL

Bäst i det Redbergslid som snart står utan hemmahall. Lisebergshallen rivs för Västlänken – och var ska den anrika klubben ta vägen?

27 (16) MATTIAS BJÄRSMYR, FOTBOLL

ANNONS

Lagkapten i stans största förening. Räcker fortfarande för listan.

28 (NY) TOM PETTERSSON, FOTBOLL

Kom från Åtvidaberg och var mest känd för hånlåten mot bland annat Hjalmar Jonsson. Har vuxit till profil i IFK Göteborg, sambo med förra landslagsspelaren och numera tränaren Johanna Almgren. Auktionerade ut trubadurkväll för välgörenhet! Stjärnkvalitet, alltså.

29 (33) ELINA NILSSON, THAIBOXNING

Stans största fighterstjärna. Har aldrig varit sämre än fyra i världen under de sex år som hon funnits i landslaget.

30 (5) MERAF BAHTA, FRIIDROTT

Hade en usel säsong. Tvingades tacka nej till inomhus-EM och stora VM på grund av en skada i foten. Revansch i Rio?

31 (NY) LASSE JOHANSSON, ISHOCKEY

Har aldrig varit nära den här listan – förrän i år. Frölundas keeper briljerade i slutspelet, är i Pär Mårts tankar och släpper in minst antal mål per match i SHL. Magisk utveckling!

32 (13) ROBIN FIGREN, ISHOCKEY

Fortfarande överlägsen stjärna på sociala medier – med flytt av liten Toyota som bästa och roligaste klipp. Har tappat en del på isen i Frölunda, eller inte nått samma höga nivå som tidigare.

33 (NY) HAITAM ALEESAMI, FOTBOLL

Efter en träningsmatch på Valhalla i februari var det många som skakade på skallen åt Mats Grens värvning till IFK Göteborg, men när säsongen var över var norrmannen både landslagsman och årets nykomling.

ANNONS

34 (23) EDDIE KARLSSON, TRIAL

"Bara" tia på VM i Borås, men både svensk och nordisk mästare. Ett framtidsnamn.

35 (17) ANNA ÖSTLING, SEGLING

Har seglat mot herrar i Marstrand och tillhör fortfarande världstoppen. Dock en aningen svagare säsong än förra.

36 (10) CHARLOTTA FOUGBERG, FRIIDROTT

Vann visserligen SM på 3 000 meter hinder, men höll inte alls samma klass som säsongen före. Kom med till VM efter återbud. Åkte ut i kvalet. Hämmades av hälsporre.

37 (NY) SARA HELIN, INNEBANDY

Inledde målskyttet i VM-finalen, den som Sverige till slut vann efter sudden och straffar. Pålitlig forward i topplaget Pixbo.

38 (44) JOHANNA BUNDSEN, HANDOLL

Bäst i landet med fullständigt överlägsna Sävehof och målvaktsetta i landslaget. Har tagit ytterligare ett kliv framåt.

39 (19) EMMA GREEN, FRIIDROTT

Har fortfarande inte fått ordning på ryggen, men det närmar sig. Bröt med tränaren Tregaro för att hitta en nytändning. Det var på tiden. Får lyftet igen?

40 (NY) PAULINHO, FOTBOLL

BK Häcken var förvånansvärt profillöst under säsongen – men den återkommande brassen skänkte i alla fall lite hopp till Bravida Arena-gänget. Kommer att bli ännu bättre med full träning kommande säsong.

41 (45) ELIN RUBENSSON, FOTBOLL

ANNONS

Enda tjej från Göteborg FC som platsar i landslaget, men hade en flopp med klubblaget. SM-guldet försvann tidigt.

42 (48) MARKUS ERIKSSON, TENNIS

Har klättrat på ATP-rankingen efter tre vinster och elva förluster under året. Ullevi TK-killen ligger nu 468 i världen. Försök lyckas med det i en världssport som tennis!

43 (NY) MALIN DAHLSTRÖM, FRIIDROTT

Hoppade 4,50 under VärldsungdomsspelenUllevi och klarade därmed gränsen till VM i Kina. Rev dock ut sig i kvalet, men 25-åringen visade att hon blir att räkna med i framtiden.

44 (42) EBBA JUNGMARK, FRIIDROTT

Kämpar precis som Emma Green mot skador, men har inte gett upp hoppet än. Siktar också på OS i Rio. Ett guldkorn på Instagram!

45 (NY) ALHAJI JENG, FRIIDROTT

Jobbar sig långsamt tillbaka, sliter varje dag i Friidrottens hus. Agerar även modell vid sidan av stavhoppandet. Snyggt!

46 (47) LINNEA STRÖM, GOLF

Stortalang som ska ta steget mot proffskarriär via plugg på Arizona State i USA.

47 (NY) LOES GUERTS, FOTBOLL

Göteborg FC:s holländska landslagskeeper höll nollan i fyra av sju matcher, men åkte därefter på en hjärnskakning. Siktar på revansch 2016. Precis som GFC.

48 (41) TEDDIE FALKEBORN, ISHOCKEY

Lagkapten i elitsatsande Göteborg HC, som dock missade kvalet till Riksserien. Får en ny chans i vår – och då förstärks laget med ett par amerikanskor.

ANNONS

49 (21) FREDRIK BAKKMAN (F.D.) JOHANSSON, ORIENTERING

Fick ge upp både Jukola-kaveln och VM med en trasig och trilskande fot, men lovar att återkomma bättre än Fredrik Johansson nånsin var. Grattis till giftermålet, förresten!

50 (37) TOMMI VAIHO, FOTBOLL

En lista utan en gaisare i staden Göteborg? Det går förstås inte – och keepern var återigen bäst i ett lag som fick kämpa för kontraktet i Superettan. Igen.

Fotnot: För att hamna på listan måste du under året ha tävlat för en Göteborgsklubb (eller i en närkommunsdito), bo här – eller ha representerat ett lag i stan. Dessutom måste du ha något som marknadsföringsproffsen kallar stjärnkvalitet. Inte svårare än så, va?

ANNONS