Göteborg blåstes på VM - nu startar FBI utredning

När valet av värdstad för friidrotts-VM 2021 skulle göras var Sverige och Göteborg intresserade. Men det internationella friidrottsförbundet, IAAF, frångick praxis och tilldelade spelen till Eugene, USA. Nu ska processen granskas av FBI, det skriver BBC.

ANNONS
|

Beskedet att friidrotts-VM 2021 gick till Eugene i Oregon, USA, möttes med ilska hos det Svenska Friidrottsförbundet som hade gjort sitt intresse för en ansökan där Göteborg skulle stå som värdstad tydlig för IAAF.

Orsaken till ilskan var att Eugene tilldelades mästerskapet – utan att Göteborg fick lägga fram ett motbud.

–Vi är djupt besvikna och förbannade över hur det här har gått till och jag kan konstatera att det här inte andas rent spel, saSvenska Friidrottsförbundets dåvarandeordförandeBjörn Eriksson.

LÄS OCKSÅ:Göteborg snuvades på friidrotts-VM 2021 – nu utreds budprocessen

Federala myndigheter ska granska

Franska åklagare inledde 2015 en utredning om misstänkt korruption och nuskriver BBC att FBI och skattemyndigheten IRS ska inleda en utredning kring eventuell amerikansk inblandning i beslutet att utnämna Eugene till värdstad.

ANNONS

IAAF menar att de inte känner till någon utredning från FBI och IRSmen en talesperson för organisationen säger till BBC att de kommer att vara samarbetsvilliga.

– Vi kommer att arbeta tillsammans med alla viktiga utredningar, precis som vi gör med denfranska utredningen, och vi kommer att agera om bevis läggs fram gällande felaktigheter under IAAF:s ansökningsprocess.

Korruptionsanklagad i centrum

En nyckelperson i beslutet att ge VM till Eugene var den dåvarande IAAF-ordföranden Lamine Diack, som i dag sitter i husarrest i Franrike efter att han anklagats för korruption. Men även hans efterträdare, den nuvarande ordföranden i IAAF Sebasitan Coe, kan ha varit inblandad.

Oregon är hemvist för sko- och klädjätten Nike, som grundades i närheten av just Eugene. Företaget har också finansierat flera av faciliteter som ska användas under VM. Och det finns en koppling mellan Coe och Nike.

BBC har tidigare rapporterat om att Coe, då i egenskap av ambassadör för Nike, kan ha utfört påtryckningar på Diack om att lägga mästerskapet i Eugene.

Coe har nekat till anklagelserna om att han ska ha agerat lobbyist för Eugenes räkning.Enligt BBC ska Coe ha betalats en dryg miljon kronor varje år i sin roll som ambassadör för företaget, en roll som han hade i 38 år.

ANNONS
ANNONS