Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Gör comeback efter dödshoten: "Fortsätter följa mina drömmar"

Hon tvingades stanna i Storbritannien efter att ha dödshotats av terrorgruppen al-Shabab när hon ställde upp i London-OS 2012. Nu berättar den somaliska löparen Zamzam Farah om den svåra tiden där efter - och vägen tillbaka. – Vi kommer alla att dö och man vet aldrig när, men dö inte utan att ha gjort det du vill göra, säger hon i en intervju med AP.

När de Olympiska spelen gick av stapeln i London 2012 bestod det somaliska laget av två idrottare: Mohamed Hassan Mohamed och Zamzam Mohamed Farah, som bar landets fana under invigningen.

Båda misslyckades med att avancera från sina respektive kvallopp, men för Zamzam Mohamed Farah, det somaliska lagets kvinnliga halva, räckte det med att bara delta för att världens ögon skulle riktas mot henne. Hennes OS-äventyr fick då en otäck vändning.

Dödshotades av terrorgrupp

En kväll den där sommaren knackade polisen på hos Farah i OS-byn och informerade henne om att den somaliska islamistiska extremistgruppen al-Shabab publicerat dödshot mot henne på Facebook.

Farah trodde inledningsvis att det hela var ett skämt. Hon hade svårt att ta hoten på allvar, men situationen skulle förvärras så till den grad att hon inte kunde återvända till sitt hemland. Hon var tvungen att stanna i England - och nu har hon bott där i snart fem år.

"Jag har inte gjort något fel"

– Det är väldigt smärtsamt att tvingas gömma sig från några som du inte gjort något emot. Om jag hade gjort något mot dem eller deras familj skulle jag förstå, men jag har inte gjort något fel. Jag känner dem inte och jag har aldrig sett dem, så det är väldigt svårt, säger hon i en intervju med nyhetsbyrån AP och fortsätter:

– Det har varit ett svårt liv. Det har varit väldigt sorgligt. Men jag uppskattar verkligen att få vara här och jag känner mig mer säker. Jag är gladare nu. Jag kan göra vad jag vill och fortsätter följa mina drömmar,.

Vill inspirera andra

Det hon vill göra är att springa. Och efter de svåra åren är hon nu redo att göra comeback. På söndag avgörs London maraton och då är Zamzam Mohamed Farah en av deltagarna.

– Jag vill vara en förebild för andra kvinnor som inte har kraften att göra vad de vill göra. Jag vill uppmana alla att följa sina drömmar och inte sluta. Vi kommer alla att dö och man vet aldrig när, men dö inte utan att gjort det du vill göra.

Efter London maraton tar Farah sikte mot sitt nästa stora mål: OS i Tokyo 2020.

Läs mer om OS
Mest läst