Läkaren om årets Göteborgsvarv

ANNONS
|

Ingen har under för- och början på eftermiddagen skadats allvarligt under loppet, vilket man tidigare trodde när solen stod som högst på himlen.

Under den tidiga eftermiddagen har kylan nämligen kommit ikapp och molnen kommit fram, vilket har gjort att färre personer än väntat har behövt vård från Slottsskogsvallen.

Vid 17-tiden, en timme efter att den sista gruppen påbörjade sitt lopp uppger Claes Mangelus, medicinskt ansvarig för GöteborgsVarvet, att det är ett antal löpare som får vård i tältet vid målgången, men ingen har, som tur är, skadats svårt.

- Någon har haft värmeslag med över 41 grader, vilket potentiellt sett är farligt, men får man vård snabbt så är det ingen fara. Ett antal personer har kollapsat, men iövrigt är det inget utöver det vanliga, säger Claes Mangelus.

ANNONS

Enligt Claes Mangelus har det mesta dels varit löparkollapser och intensivvårdstältet kommer att finnas på plats till 20-tiden ikväll.

"Större risk i dag"

Han berättade tidigare att det inledningsvis fanns en större risk än vanligt under årets lopp, för att olyckor under loppet kan komma att ske.

Detta, för att det inte funnits tid för deltagarna att träna inför det stundande Varvet i värmen - förrän i går när temperaturen steg dramatiskt.

- Det är en större risk i dag, när värmen lyser på så slår det direkt till. En uppmaning till folket är att dricka en mugg med vatten vid varje station.

Vid 15-tiden uppgav Claes Magnelus att drygt 20 personer hittills hade varit i behov av vård.

- Det har varit vanliga löparkollapser, som egentligen inte är så farligt men jobbigt när de väl händer. Ingen har skadats allvarligt, så det ser ut att bli ett "normallopp", sa han då.

"Slå inga rekord i dag"

- Jaghar försökt gå ut i media för att uppmana de som delar att ta de lugnt. Det har varit så kallt hittills, så folk är inte vana vid värmen.Slå inga rekord i dag, utannjut av folkfesten. Minska tempotoch låt det få bli en trevlig träningsrunda, så inte loppet slutar i en tragedirunda i vårt tält, sa han innan loppets startskott.

ANNONS

Claes Mangelus berättade tidigare under lördagsförmiddagen att det värsta året, till olyckor sett, var 2010.

- Men även under toppåret 2013. Då hade vi ett 80-tal personer i tältet och ytterligare 40 till 50 personer fick köras till sjukhus. Men 2010 var det värsta, vi var däremot mer förberedda under 2013.

ANNONS