Elise, 20, om besvikelsen vid repet

När repet drogs vid Frihamnen stoppades Elise, 20, från att fullfölja Göteborgsvarvet. Hemma framför datorn satt hennes mormor och följde GP:s direktsändning av dramat.
– Hon ringde upp mig och sa att hon aldrig har sett en lika chockad människa, säger 20-åringen och skrattar.

ANNONS
|

LÄS MER:Se dig själv gå i mål under Göteborgsvarvet

Två dagar innan Göteborgsvarvet bestämde Elise sig för att ta sig igenom världens största halvmaraton efter ha kommit hem från en säsong i Alperna. Hon berättar att hon inte lade någon större vikt vid att läsa igenom de medföljande tävlingsblanketterna – hennes fokus låg på att ta sig igenom de 21 kilometerna och gå i mål på Slottskogsvallen.

LÄS MER:Stor besvikelse när repet drogs i Frihamnen

När hon efter nära 1,5 mils löpning kom några sekunder för sent till Frihamnen där det beryktade repet drogs klockan 17.40 på lördagseftermiddagen hade hon ingen aning om vad det innebar.

– Det är så jävla jobbigt, jag är jättetrött och har ont i hela kroppen, MEN jag ska i mål, flämtade hon fram till GP:s reporter Karin Jansson.

ANNONS

När hon fick förklarat för sig att hennes lopp var över var Elises spontana reaktion: "Du skojar?!"

"Taggad inför nästa år"

Det hjälpte inte heller att snällt be funktionärerna om ett undantag.

GP:s rörliga material från sändningarna av Göteborgsvarvet har setts omkring 400 000 gånger. Bara det enskilda klippet på när Elise stoppas har 60 000 visningar på GP.se. Själv vill hon inte titta på det.

– Nej, och jag hoppas inte några jag känner har sett det heller, säger hon och skrattar.

En som däremot kunde bevittna Elise stora besvikelse var hennes mormor som följde direktsändningen.

– Hon ringde upp mig och sa att hon aldrig har sett en lika chockad människa.

LÄS MER:Alla bilder från Göteborgsvarvet 2018

Dagarna efter Göteborgsvarvet berättar Elise att hennes värsta besvikelse har lagt sig och nu har bytts ut av ren revanschlusta.

– Jag startade i den sista startgruppen klockan 16.00. Jag får skylla mig själv över att jag inte hade läst igenom reglerna. Nästa år får jag lägga upp taktiken lite annorlunda så det inte blir lika mycket stress – jag hade krafter kvar, säger hon.

Hur ska du träna för att klara det?

– Jag ska springa på som jag har gjort innan: Jag springer när jag kan, orkar och vill. Nu är jag bara taggad inför nästa år.

ANNONS

På GP.se finns alla sändningar och artiklar från Göteborgsvarvet samlade. Det går bland annat att titta på hela loppet i repris och via GP:s målkamera har vi fångat när samtliga löpare passerar mållinjen inne på Slottskogsvallen.

LÄS MER:Se hela sändningen från Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvets information om repet:

"Målet stänger kl 19.00. För att få trafiken att fungera i centrala Göteborg dras ”repet” vid Frihamnsmotet kl 17.40 (efter 13,3 km). Löpare som inte klarar denna tid transporteras tillbaka till målområdet. Starten i Göteborgsvarvet pågår mellan kl 13-16, maxtiden beror alltså på vilken startgrupp du är placerad i. Ju tidigare du startar, desto mer tid har du på dig att slutföra loppet. Det krävs ett ungefärligt snittempo på 7.31 min/km om man är placerad i den sista startgruppen som startar klockan 16.00 för att klara gränsen efter 13,3 kilometer."

ANNONS