Föreningslivet vädrar oro: "Vi behöver hjälp istället"

Idrottsföreningar i Göteborg riskerar att gå miste om en stor del av sina inkomster om den pågående spelutredningen kommer fram till att förändra föreningslivets skattefrihet.  – Det är barns fritid som man tar ifrån, säger Donsö IS ordförande Linda Brattlöf.

ANNONS
|

Vid månadsskiftet kommer den av regeringen tillsatte spelutredaren Håkan Hallstedt presentera en utredning om omreglering av spelmarknaden.

Utredningen syftar till att förändra och modernisera lagstiftningen kring spel. Den kommer också beröra lotteriverksamheten i Sverige – en många gånger avgörande inkomst för föreningslivet.

Debatterar om oro

I debattartikeln Värna föreningslivet – beskatta inte våra lotter i måndagens GP redogjorde flera idrottsföreningar sin oro över vad utredningen eventuellt kan komma fram till.

För att anpassa svensk lag till EU:s regler kan det nämligen bli så att den skattefrihet som ideella föreningar nu har på exempelvis lotteriförsäljning kan förändras.

"Skulle vara ett påhopp"

GP har pratat med två föreningar som fruktar en vad en ny lagstiftning kan innebära.

ANNONS

– Det skulle vara ett påhopp mot föreningslivet som ingen fattar vad det kan få för slutpåverkan. Det här är första steget sen kommer man vara tvungen att ha en helt annan bokföring. Det blir som ett företag. Det drar med sig jättemycket. Det är en stort negativ sak för idrottsrörelsen som kan få väldiga konsekvenser, säger Thomas Albinsson, ordförande i Hisingsbacka FC.

Hur hade ni klarat det?

– Det är svårt som det är att få folk att få folk att engagera sig. Lotteriverksamheten står för i runda slängar en fjärdedel av. våra inkomster Det är ett av benen man står på. Det är säkert många breddföreningar runt om som får stänga butiken. Det är redan många som har svårt. Det här är inte alls de signalerna vi behöver, vi behöver hjälp istället. Lotter är möjligheten vi har att få in pengar. Den får man inte strypa.

"Redan svårt att få folk"

Om föreningar skulle bli tvungna att skatta för sin lotteriförsäljning innebär det ökad redovisningsplikt och högre krav på ekonomisk kompetens i styrelse och organisation.

– Det är redan nu svårt att få folk. Det skulle krävas otroligt mycket mer. Det skulle krävas att vi engagerade ännu fler människor för att få in samma belopp som vi får i dag, säger Linda Brattlöf i Donsö IS.

ANNONS

– De människorna finns inte där vi bor. Det skulle bli jättesvårt att driva föreningen. Detta kommer drabba respektive familj. Det är barns fritid som man tar ifrån.

ANNONS