Förbundet markerar – skulle varit rött på Jönsson

I stormötet mellan IFK Göteborg och Elfsborg klarade sig Jon Jönsson sig undan ett rött kort efter en skallning mot Robin Söder. Nu går förbundet ut och markerar – det ska vara rött kort.

ANNONS
|

Det hettade till på Gamla Ullevi när IFK Göteborg och Elfsborg kryssade med 2–2. I den andra halvleken rök Robin Söder och Jon Jönsson ihop efter en löpduell och Söder var allt annat än glad på Jönsson.

När de två spelarna konfronterade varandra på planen så svarade Jon Jönsson med en skallningsrörelse mot Robin Söder som föll ihop.

– Jag står stilla, men det är väl inte som att han skallar mig. Jag får väl gult för att jag lägger mig lite lätt och han får väl gult för att han söker kontakt. Jag vet inte, man har sett många sådana situationer som blivit rött kort. Jag sparkade på honom i situationen innan, så det var väl en fair fajt, sa Söder efter matchen.

ANNONS

– Han är inte nöjd med mig och jag är inte nöjd med honom, men det är inga problem. Jag hyser inget agg mot honom. Det var dumt av mig också, jag ska hålla mig lugn men så blir det i stridens hetta, sa Jönsson.

LÄS MER:Söder om storbråket: En fair fight

Domaren Mohammed Al-Hakim gav både Söder och Jönsson varsitt gult kort. Något som han själv hävdade var korrekt även efter matchen.

– Den kan bedömas både med ett rött kort och ett gult kort, för mig. Jag tycker att han går fram och markerar med skallen och samtidigt går även Robin Söder emot och möter upp själva skallen. Det är kontakt och när det sker så lägger sig Robin bakåt. Jag tycker inte att själva kraften är tillräcklig för att det ska bli rött kort. Vi har tagit rött kort för sådana här situationer och vi har även gett varningar, sa han till C More.

LÄS MER:"Viktig markering om huvudrörelse"

Under tisdagen gick Fotbollförbundet ut och markerade i frågan.

"Med anledning av diskussionen efter den senaste allsvenska omgången finner Svenska Fotbollförbundets domarkommitté det nödvändigt att klargöra vad reglerna säger i situationer där en spelare skallar en motspelare i ansiktet. Att skalla en motspelare i ansiktet bestraffas med utvisning och anmälan till disciplinnämnd. Även om ett sådant angrepp i motspelarens ansikte görs med mindre eller måttlig kraft är det fortfarande utvisning. Det är alltså en skillnad mot t ex en tackling, som när den är vårdslös ger gult kort, och när den är våldsam (utförd med överdriven kraft) ger rött kort", skriver man på sin hemsida.

ANNONS

Se situationen här:

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS