Sofia Mattsson. Arkivbild.
Sofia Mattsson. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fyra månader efter OS – Mattsson blir tränare

OS- och VM-medaljören Sofia Mattsson blir ny svensk förbundstränare i brottningslandslaget. Huruvida 32-åringen har avslutat sin egen karriär är inte helt säkert.

ANNONS

Fristilsbrottaren Sofia Mattsson har varit en av världens bästa brottare under flera decennier. 2009 tog hon VM-guld i 51-kilosklassen i Herning och 2016 tog hon OS-brons i 53-kilosklassen i Rio de Janeiro.

32-åringens framtid efter 13:e-platsen vid OS i Tokyo i augusti har varit oklar sedan hon åkte till VM i Oslo i oktober som tränare utan att brottas själv.

På onsdagseftermiddagen presenterades hon och Julija Ratkevitj, Azerbajdzjan, som landslagets nya förbundstränare på damsidan.

"Sofia och Julija är två välmeriterade före detta dambrottare som tillsammans skrapat ihop över 30 mästerskapsmedaljer", skriver Svenska brottningsförbundet på sin webbplats.

Mattsson själv vill inte definitivt säga att karriären är över.

ANNONS

– Jag har kanske inte tagit något hundraprocentigt beslut om det ännu. Men just nu kommer det vara hundra procent fokus på tränarjobbet som gäller, säger hon till SVT.

Hon kommer däremot inte att ta ut sig själv.

– Nej, det kommer inte hända att jag tar ut mig själv till någon tävling. Jag är väldigt nöjd med det jag själv har åstadkommit, så nu är det dags för andra tjejer att visa framfötterna.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs en felaktig uppgift om Mattssons karriär. Rätt ska vara att det inte är klart att hon avslutar karriären.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS