Dan Waern när det begav sig på 50-talet.
Dan Waern när det begav sig på 50-talet.

Friidrottsgala med extra morot

ANNONS
|

Den 5 september är det friidrottstävlingar på Slottsskogsvallen i Göteborg, Göteborg Grand Prix. Den svenska eliten kommer att vara på plats, bland andra Charlotta Fougberg, Khaddi Sagnia och Andreas Almgren som kommer "direkt" från VM i Kina.

En annan som kommer att vara på plats är gamle storlöparen, och Bollebygdbon, Dan Waern.

På fredag är det 56 år sedan han satte sitt svenska rekord 2.17,8 på 1 000 meter. Ett rekord som fortfarande står sig och som det nu är tänkt att han ska bli av med.

– Den som slår det får 100 000 kronor. Vi vill skapa en grej av det och då gäller det att ge de aktiva en extra morot – och publiken ett extra skäl att komma, säger Anna Linnér som är tävlingsansvarig.

ANNONS

Hoppet står framför allt till 800-meterslöparna Andreas Almgren och Kalle Berglund.

– Andras brukar lägga in lite udda lopp ibland och Kalle har växlat upp och sprungit bra på 1 500 meter.

Borde inte rekordet varit slaget för länge sedan?

– Jo, på ett sätt, men bryter man ner Waerns tid i vad man behöver göra på 800 plus att man ska springa ytterligare 200 så går det fruktansvärt fort, säger Anna Linnér.

Jo, Waern snittade 27,4 sekunder per 200-metersdel. Andreas Almgrens årsbästa på 800 meter från juni i år är 1.45.59. Det ger 26,4 sekunder per 200 meter. Med det tempot denna gång skulle han ha drygt 32 sekunder kvar till de sista 200 metrarna. Inte helt givet.

Även på damsidan finns det pengar att hämta. Där håller Maria Akraka rekordet på 2.38,70. Satt i Göteborg 1994.

Här är det Utbys Lovisa Lindh och Anna Silvander man hoppas på.

– Dan Waern kommer till Slottsskogsvallen med några kompisar. Maria Akraka är också inbjuden men hon kunde tyvärr inte. säger Anna Linnér.

ANNONS