Frölundas dödliga vapen – spel i powerplay

Roger Rönnberg har hittat rätt med sin powerplayuppställning i Frölunda – något som statistiken tydligt visar. Men hur bra är laget i numerärt överläge, egentligen?
– Vi är bland de bästa i ligan, säger Roger Rönnberg.

ANNONS

Frölundas powerplay har fått mycket beröm inledningsvis under säsongen. Totalt har det blivit 89 poäng från Roger Rönnbergs spelare – i powerplay har 35 av dessa poäng gjorts. Om man går ner och ser till enbart mål har laget gjort 13 av 36 mål i numerärt överläge.

Något som gör att hela 36.11 procent av lagets målskörd den här säsongen kommit när motståndarna har haft en eller flera spelare i utvisningsbåset.

Givna punkter i lagets första powerplayuppställning den här säsongen har varit backen Chay Genoway, lagkaptenen Joel Lundqvist och spelgeniet Ryan Lasch. I den uppställningen har flera andra spelare fått chansen.

ANNONS

LÄS MER: Sköna beskedet för kaptenen i Frölunda efter jobbiga dagarna

Spelare som Patrik Carlsson, Simon Hjalmarsson och Tim Söderlund. Men sedan Rhett Rakhshani anslöt till klubben har han varit lika given som Genoway, Lundqvist och Lasch i lagets powerplayuppställning.

Powerplaypoängkungarna i Frölunda

Joel Lundqvist: Åtta (4+4) poäng.

Ryan Lasch: Sju (1+6) poäng.

Patrik Carlsson: Fem (3+2) poäng.

Chay Genoway: Fem (1+4) poäng.

Simon Hjalmarsson: Fyra (2+2) poäng.

Rhett Rakhshani: Tre (0+3) poäng.

Den som är lagets viktigaste spelare i powerplay är amerikanen Ryan Lasch. Spelgeniet från Kalifornien som serverar sina lagkamrater gyllene lägen – gång på gång.

LÄS MER: Rönnberg hyllar spelarnas attityd efter tunga segern

Lasch som av Roger Rönnberg kallats för lagets hjärna i powerplay.

– Vi har en bra struktur i vårt powerplay och vi flyttar pucken snabbt. Sen kunde vi ha gjort ännu fler mål men det kommer, säger Lasch.

Om du jämför powerplay nu mot tidigare år?

– Det har varit samma struktur som har gällt då som nu och där är det inte så stor skillnad. Vi brukar ligga ganska högt uppe i den statistiken och så har det varit sedan jag kom. Det är så du vinner matcher i den här ligan, säger han och fortsätter:

– Sen har det varit skönt för mig att få in Rhett. Han ger mig mer tid att andas och jag vet att han kan öppna spelet också så att jag inte alltid behöver göra det. Det är en stor boost för oss att få in honom. Powerplayet nu börjar kännas lite som det gjorde under guldåret.

ANNONS

LÄS MER: Talangen får kontrakt med Frölunda: "Varit Frölundait sedan jag började krypa"

Under den här säsongen är det Frölunda som fått chansen i powerplay flest gånger i hela SHL. Totalt har det blivit 50 chanser för Roger Rönnbergs lagbygge.

Något som gör att det finns ännu fler poäng att hämta om powerplay skulle bli än bättre.

– Vi har ett bra powerplay, det har vi. Titta på matchen mot Örebro som är ett lag som brukar pressa väldigt högt i boxplay. Mot oss hade de en liten box och då har man kommit långt när lag slutar lita på sin plan a och får ta till plan b. Det är där vi är nu då lag måste justera sitt spel när de möter oss, säger Rönnberg.

Hur bra är powerplay i år?

– Det är däruppe i toppen. Vi har haft ett bra powerplay de senaste säsongerna och vi är med däruppe bland de bästa i ligan.

Powerplaytoppen i SHL

1: Malmö med 13 mål och 33.33 i procent.

2: Djurgården med 14 mål och 32.56 i procent.

3: Frölunda med 13 mål och 26.00 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS