Fotbollslandslaget prisat för OS-silver

Fotbollslandslaget bjöd på två oförglömliga straffsegrar på sin väg mot OS-finalen. På Idrottsgalan utsågs silverhjältarna till Årets lag.

ANNONS
|

Hon och landslagskollegorna åkte till Brasilien med en dröm om att för första gången ta medalj i ett OS.

Det blev mer än så.

Efter en minst sagt tveksam start på turneringen skickade Sverige första hem regerande mästarna USA, sedan hemmanationen. Först i finalen mot Tyskland tog det stopp.

"Var helt magiskt"

Lotta Schelin har svårt att välja ut sitt starkaste minne från OS-veckorna.

- USA var helt magiskt. Det är typ världens bästa lag som vi slog ut och på det sättet vi gjorde det, på straffar. Sedan att komma tillbaka till Rio och spela mot Brasilien inför 70000 brasilianare. Det var helt overkligt. Efter det var det final på Maracanã. Alla de upplevelserna var så extremt speciella, sade hon.

ANNONS

På scenen i Globen hade Schelin sällskap av lagkaptenskollegan Caroline Seger och superstraffläggaren Lisa Dahlkvist. De glömde inte bort att tacka lagkamraterna som inte kunde vara på plats.

- Det vi var i OS i Rio, det var ett lag, sade Schelin.

Sundhage minns tillbaka

Förbundskapten Pia Sundhage, som var nominerad till priset Årets ledare, minns speciellt ett snack hon hade med laget inför kvartsfinalen mot USA.

- Det första jag sade var att säga att vi hade som mål att vinna kvartsfinalen och nu hade vi tagit oss dit. Då sa alla jippie. Det andra var att vi skulle få bo kvar på lyxhotellet i Brasilia. Alla jublade. När jag för det tredje sade att "vi ska få möta USA" – det jublet som kom då... herrejösses vilken reaktion! Det spreds sig genom hela gruppen. Om någon hade tvivlat på att vi kunde slå USA innan så var det ingen som tvivlade efter det.

ANNONS

Övriga nominerade till priset Årets lag var paralympiska bordtennisspelarna Emil Andersson/Linus Karlsson, mixedlaget i truppgymnastik och seglingslaget Team Anna Östling.

ANNONS