Den gula Aleksandr Nevskij-katedralen har länge dominerat stadsbilden vid sammanflödet av Oka och Volga. Men nu har kyrkan fått sällskap av den nybyggda Nizjnij Novgorod-stadion.
Den gula Aleksandr Nevskij-katedralen har länge dominerat stadsbilden vid sammanflödet av Oka och Volga. Men nu har kyrkan fått sällskap av den nybyggda Nizjnij Novgorod-stadion.

Fotbolls-VM väntar under snön

Gräset sover i Ryssland, med bara fyra månader kvar till fotbolls-VM. I Nizjnij Novgorod byggs det för fullt – och längtas efter Zlatan.

ANNONS
|

Miljonstaden Nizjnij Novgorod vid Volga, 40 mil öster om Moskva, är spelplats för Sveriges första VM-match i sommar, mot Sydkorea den 18 juni.

Kozunov hoppas kanske förgäves på en Zlatan-comeback i landslaget till VM. Men han har ändå vänliga ord att bjuda på.

- Sverige är ett starkt och stabilt europeiskt lag. Vi är glada att just de kommer att inleda VM här. Naturligtvis önskar vi Sverige lycka till – och att de ska gilla staden.

ANNONS

Schmeichel på tv

Rent fysiskt känns VM än så länge långt borta.

Termometern står på minus 18 grader och snön ligger tjock på planen när TT guidas runt på den blivande VM-arenan, föga fantasifullt döpt till Nizjnij Novgorod-stadion.

- Gräset sover. Det är ingen fara, säger Aleksandr Batujev från den lokala organisationskommittén.

Ut på planen får vi ändå inte gå. De få fotspår som syns i snön härrör från ett särskilt undantag.

- Peter Schmeichel var här i veckan och gjorde reportage för rysk tv, förklarar Batujev.

Bandy och hockey

Att spela fotbolls-VM i Nizjnij Novgorod är egentligen lika ologiskt som att göra det i Sandviken, vilket å andra sidan faktiskt skedde under Sverige-VM 1958. Nizjnij, som invånarna själva säger, är framför allt en stad för vintersport med fina meriter för hemmahjältarna i bandyklubben Start och ishockeyklubben Torpedo.

Fotbollslagen, som dessutom regelbundet ombildats efter otaliga ekonomiska problem, har inte mycket att skryta med. Stadens stora internationella fotbollsstund hittills är en slutspelsmatch för dåvarande Lokomotiv i Intertoto-cupen 1997.

ANNONS

- Det blev 0–0 mot Halmstad BK. Och sedan tyvärr 0–1 på bortaplan, säger Kozunov, vars Olimpijets just nu håller hus i Rysslands näst högsta liga.

Mycket att göra

Nu får staden ändå en sprillans ny toppklassarena, byggd för drygt 2,5 miljarder svenska kronor precis där Oka-floden rinner ut i Volga.

Än är dock inte allt klart. Bygget pågår intensivt, med målet att allt ska vara färdigt för en premiärmatch mellan Olimpijets och Zenit S:t Petersburgs andralag i mitten av april.

Och det är inte bara arenan som ska bli klar. På det som nu mest är en byggarbetsplats ska även en hel tunnelbanestation dyka upp någon gång i maj. Plus att renoveringen av järnvägsstationen ska bli färdig – och helst också uppsnyggningen av de tämligen risiga stadsdelarna intill.

Kritiken från oppositionen är tung.

- Det har varit mycket problem med obetalda löner och försvunna pengar. Jag är rädd för att stadionbygget till sist kommer att märkas i invånarnas plånböcker, säger Ilja Nikolajev, lokal kampanjchef för liberala presidentkandidaten Ksenia Sobtjak.

ANNONS

Hoppas på fans

Nizjnij Novgorod var en av tsarrysslands mest förmögna handelsstäder. Under Sovjettiden blev den i stället ett centrum för tung industri – bilfabriken GAZ fyller fortfarande en hel stadsdel – och var dessutom helt stängd för utlänningar fram till 1991.

Förhoppningen är att fotbolls-VM ska locka turister och handel igen.

- Vi är den spelort som ligger närmast Moskva och det är väldigt lätt att komma hit. Vi hoppas på många svenska supportrar, säger Aleksandr Batujev i Nizjnij Novgorod.

Nizjnij Novgorod, TT:s korrespondent

Fakta: Nizjnij Novgorod

Nizjnij Novgorod – "Nedre Nystad" – är Rysslands femte största stad med 1,3 miljoner invånare och ligger där floderna Oka och Volga rinner samman. Staden hette under Sovjettiden Gorkij, efter författaren Maksim Gorkij (1868-1936), och skadades svårt av tyska bombningar under andra världskriget. På 1980-talet var kärnforskaren och fredspristagaren Andrej Sacharov förvisad hit.

Under fotbolls-VM spelas sex matcher på nybyggda Nizjnij Novgorod-stadion, som har plats för 45000 åskådare och som efter VM blir hemmaplan för lokala fotbollsklubben Olimpijets, just nu på 12:e plats av 20 lag i Rysslands näst högsta fotbollsliga.

Nizjnij Novgorod ligger 40 mil öster om Moskva – fem timmar med bil, 3,5 timmar med snabbtåg (sex gånger om dagen) och en dryg timme med flyg.

Fakta: Sverige i fotbolls-VM

Här är Sveriges matcher i sommarens fotbolls-VM i Ryssland:

  1. 18 juni: Sverige–Sydkorea i Nizjnij Novgorod.
  2. 23 juni: Sverige–Tyskland i Sotji.
  3. 27 juni: Sverige–Mexiko i Jekaterinburg.

Om Sverige slutar etta eller tvåa i gruppen väntar åttondelsfinal antingen den 2 juli i Samara eller den 3 juli i S:t Petersburg.

VM-finalen spelas i Moskva den 15 juli.

ANNONS